Even voorstellen: De Oerrock Play-Offs jury

9 October 2016

Even voorstellen

De Oerrock Play-Offs jury van 2016 - 2017.

Met o.a. de bekende en vertrouwde gezichten maar ook een aantal nieuwe namen.

Nieuw dit jaar zijn:
- Alwyn Breeuwsma (Drummer van De Koffer, en winnaar van de Oerrock Play-Offs 2015-2016)
- Pieter Bakker (Slaggitarist van Alice Springs, en finalist en 2de prijs Oerrock Play-Offs 2013)
- Annemieke Wellin (OOG Radio)

Op zaterdag 22 oktober wordt in Cafe it Alde Ste het nieuwe Play-Offs seizoen afgetrapt. Zoals ieder jaar in Cafe it Alde Ste (Ureterp). Elk jaar strijden negen bands die door de Oerrock muziekcommissie worden uitgekozen om een plek op het Oerrock Festival. In drie voorrondes spelen drie bands om een plek in de finale van de Oerrock Play-Offs, waar de drie winnaars van de voorrondes + de winnaar van de wildcard de muzikale strijd aangaan voor een plek op het Oerrock Festival.

De Oerrock Play-Offs jury

Iroon Knipping (juryvoorzitter)

Is al meer dan 35jr actief in de muziek - en jawel geboren in de Haagse Beatstad - voornamelijk als bassist in allerlei bands, laatste band de bekende rockband www.rosierocks.eu, en nu dus ook actief in Fryslânse muziekscene! Zo speelde hij o.a. diverse malen op het Oerrock festival met zijn Stevie Ray Vaughan tributeband. Naast muzikant is Iroon al jaren actief als de juryvoorzitter van de Oerrock Play-Offs.

Gert Scheffer (plv. juryvoorzitter)

Deze gitarist/zanger/componist is al jaren lang een zeer gewaardeerd jurylid en (plv) juryvoorzitter, en zorgt altijd voor vakkundig opgestelde juryrapporten. Momenteel is Gert bezig met zijn nieuwe band Skaevver. In deze band is hij zonder meer het muzikaal genie. Zonder Scheffer geen SKÆVVER! Met deze band speelde Gert in 2016 op het Oerrock festival. Maar velen kennen hem nog uit de legendarische band Bricquebec.

Eric Leenes

Eric groeide op met een fascinatie voor de gitaar. Vanaf zijn middelbare schoolperiode vindt hij eind jaren 90 de weg naar het podium door te spelen in verschillende bands. Daarna wordt er serieus gestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Deze inspirerende omgeving stimuleert hem om zich in verschillende stijlen als gitarist en componist/producent te ontwikkelen. Later tourt Eric met bands als Groove Department (2x winnaar Oerrock PlayOffs!!), Rodejo, Aphranova en Kinda Black door Nederland en het buitenland. Zo spelen ze op de kleinste podia tot in Paradiso, 013, Vredenburg, Carré, Mecc. Langere tours vinden plaats in Frankrijk, Duitsland, Aruba, Bonaire, Spanje, Suriname en Curaçao. Naast freelance musicus is Eric ook zeer actief in het lesgeven als gitaardocent en bandcoach bij oa. Gitaarinstituut Friesland. In 2009 komt hij met Oerrock in aanraking nadat hij in 2009 de playoffs wint en mag openen voor Blof. In 2013 komen ze met deze band terug om op het festival te spelen naast Guus Meeuwis, Kensington en Miss Montreal. Vanaf 2014 is Eric een vast jurylid voor de playoffs, en de 2016 editie was zijn primeur als presentator van het festival. http://www.ericleenes.nl/

Marieke Evelien Homan

Al op 7-jarige leeftijd ontdekte Marieke haar muzikale talent.
Ze startte met pianolessen, groeide door naar het conservatorium (als 11-jarige) en ontdekte uiteindelijk op haar 17e haar zangtalent...
Sindsdien zijn tal van bands de revue gepasseerd, variërend van soul/funk/disco tot jazz/blues en snoeiharde rock (2Funky4You, Souled Out, Little Sister, Conine (finalist Oerrock Play-Offs 2012), Royal Scum etc. Of het nu gaat om een klein acoustisch lied of een keiharde rockbruller, ze vult de ruimte met een onmetelijke hoeveelheid passie en echtheid waarbij geen feesttent haar te groot is...  Zo stond ze in 2012 én in 2013 o.a. ook op de hoofdbühne van OerRock. Vanaf 2014 is Marieke een vast jurylid voor de playoffs.

Alwyn Breeuwsma

Ik ben in aanraking gekomen met de muziek al vanaf groep 4. AMV, Algemene Muzikale Vorming, kregen we als vak op school. Ik wist meteen dat drummen 1 van de keuzes MOEST worden. Op de voorspeelavond kreeg mijn moeder als opmerking dat deze jongen op les moest, en zo geschiedde. Na 7 jaar op de muziekschool in Gorredijk te zijn gegaan waren er geen diploma's meer te behalen. Het was tijd voor de praktijk! Ik had in deze periode al kennis gemaakt met het drummen in verschillende coverbands uit Gorredijk, Weelbarrowtravelers, Take it Easy) wat ik met veel plezier deed. Toen mijn laatste band uit elkaar viel werd het tijd om wat anders te zoeken. Ondertussen speel ik alweer vier jaar als drummer bij "De koffer" (winnaar Oerrock Play-offs 2016), met erg veel plezier! Sinds een jaar ga ik nu naar "Drumschool Cleuver" te Scheveningen. Hier hebben de drummers van o.a. Triggerfinger, Di-Rect en Slagerij van Kampen les gehad, en ik hoop dat mijn naam daar later ook tussen komt te staan! http://www.dekoffer.rocks/

Pieter Bakker

Al vanaf z’n 2e levensjaar zingend (en soms dansend) door het leven. 2 jaar AMV-lessen (blokfluit) gevolgd en vervolgens als vervolginstrument gekozen voor de trompet. Slechts 3 lessen volgehouden. Het had een haar gescheeld of Pieter had drumlessen genomen maar de muzikale nachtkaars ging op 11-jarige leeftijd spreekwoordelijk uit. Op 14-jarige leeftijd door middel van gitaarboeken zelf de gitaar ontdekt en die is sindsdien ook niet meer verdwenen. Sinds jaar en dag de leadzanger en slaggitarist van de band Alice Springs (finalist en 2de prijs Oerrock Play-Offs 2013). Jarenlang een allround coverband, vandaag de dag vooral gericht op (Ierse) folk en country. http://www.alicespringsmusic.com/
 

Annemieke Wellin

Annemieke is een geboren en getogen muziekliefhebber. Met muziek als belangrijk onderdeel van haar opvoeding, zat ze in een kinderkoor, speelde ze piano, zat ze in een schoolband en had op haar 14e al een eigen radio programma bij de lokale omroep. Tegenwoordig is ze alweer 4 jaar het vaste geluid op donderdagavond bij OOG Radio (Groninger stadsomroep) en is vanuit die hoedanigheid een vaak geziene gast bij concerten en festivals.

 

De puntentelling:

De jury wordt door Oerrock aangesteld. Om belangenverstrengeling uit te sluiten zullen er in de jury geen bestuurs- en/of commissieleden van Oerrock plaatsnemen. Met andere woorden: de Stichting Oerrock heeft geen enkele bemoeienis met de jurering. Zowel bij de voorrondes als de finale bestaat de jury uit drie of vier personen. De winnaars van alle drie de voorrondes zijn direct geplaatst voor de finale. De vierde finalist is de beste nummer twee van de voorrondes, die als “wildcard” door de jury aan de finale wordt toegevoegd. De onderdelen waarop wordt beoordeeld zijn de volgende:

Onderdeel A, Presentatie (50 % van de totaalscore).

A1: Originaliteit;
A2: Interactie publiek;
A3: Live presentatie;
A4: Inzet..

Onderdeel B, Muzikaliteit (50 % van de totaalscore)

B1: Samenspel;
B2: Instrumentbeheersing;
B3: Stembeheersing.