Juryverslagen Finale Play-Offs 2015

16 March 2015

Juryverslagen Finale Play-Offs 2015

Zaterdagavond 14 maart 2015
Finale van de Oerrock Play-Offs seizoen 2014-2015
Locatie: MFC de Wier Ureterp

Deelnemende bands:
5-Pack, Counterfeit, Breezer Experience en The Red Maddies

Juryleden van deze avond:
(van links naar rechts)

Kai Mulder, Iroon Knipping, Hugo Giesbers, Marieke Evelien Homan en Eric Leenes.

Op zaterdagavond 14 maart 2015 werd de finale van de  Oerrock Play-Offs gehouden, in het drukke en gezellige MFC de Wier te Ureterp. Altijd weer spannend zo’n finale. Hoe gaan de winnaars van voorrondes het doen op een groot podium met veel publiek. De jury heeft vooraf zeker favorieten, maar dat het ook totaal de andere kant op kan gaan heeft deze finale wel bewezen! Ook dit jaar was het aanbod van de bands weer super! Dit mede dankzij de professionele voorselectie door de muziekcommissie van de Oerrock Play-Offs!

Al met al beloofde het weer een top (Oer)rock & roll finaleavond te worden. En spannend was het zeker, want de band 5-Pack zette meteen een veel betere performance neer als tijdens de voorronde! Met o.a. een super funky uitvoering van ‘Uptown Funk’ zorgde deze band voor een super start van deze finale!

Na het super optreden van 5-Pack was de wild-card genomineerde en dus eigenlijk
’n beetje de underdog van de avond Counterfeit aan de beurt. Niet gemakkelijk om de eerste band te overtroeven, maar met hun inzet en werkelijk super strakke Limp Bizkit vertolking zette Counterfeit de zaal op zijn kop. De jury was onder de indruk….

Na de eerste twee bands zaten de puntentellingen van de jury al hoger dan gemiddeld tijdens een finale! Met andere woorden, dat zou niet gemakkelijk worden een winnaar te kiezen! Zou het nog beter kunnen na het super optreden van Counterfeit? De jury was héél benieuwd naar de laatste twee performances van Breezer Experience en The Red Maddies. Beide bands licht favoriet bij de juryleden, door hun geweldige optredens tijdens de voorrondes. De Breezer Experience deden gewoon weer hun ding waar ze goed in zijn: vette Rock & Roll met uitstraling! De jury had wel dattandje meer verwacht van Breezer Experience tijdens deze finale. En dan The Red Maddies. Gelukkig had de zangeres nu geen stemproblemen, maar ook bij The Red Maddies miste de jury net dat beetje extra tijdens deze finale.

Na goed juryberaad is Counterfeit de verrassende nummer één van de avond geworden. Mede dankzij hun super energieke en strakke optreden is Counterfeit unaniem door de jury als winnaar van de Oerrock Play-Offs finale 2015 gekozen!! Een goede tweede is uiteindelijk met toch wel een "close call" de ervaren Rockband Breezer Experience geworden! Beide band hebben een optreedcontract gewonnen bij Kik-Events en staan ook op het grote Oerrock festival tussen o.a. Kensington, Van Velzen, Jett Rebel en Nielson.

Iroon Knipping
(juryvoorzitter)

Jurylid Eric Leenes:

5-pack:

Om half negen is het nog nagenoeg leeg in MFC De Wier, waardoor het openen van de avond helaas nog weinig sfeer uitademt. Toch opent 5 pack met een Anoukmedley stevig deze finale. Dat doen ze goed, je kunt horen dat ze aan het bandgeluid hebben gewerkt en dat hun sound ook authentieker rock is geworden. De backing vocals zijn prima, probeer ze echter nog overtuigder en vaker te benutten. Soms duurt het even voordat alle stemmen meekomen in een refrein, waardoor het ietwat onzeker oogt. Nergens voor nodig, gewoon ervoor gaan want het talent is wel aanwezig! De leadzang haalt alle registers probleemloos en kan eigenlijk gewoon veel stijlen zingen. Probeer de presentatie ook in een minder gevulde zaal overtuigd te brengen om de uitstraling de volle intensiteit te geven.

Counterfeit:

Waar deze band zich in de voorronde zich nog maar voor het eerst op het podium bevond, gaan de vijf mannen uit Lelystad nu volgas en overgave hun set in. Vanaf moment een staat hier een "wall of sound" die in de ritmesectie beduidend strakker is geworden in vergelijking met de eerste keer. Drummer Jessy deelt rake klappen uit en gitarist Guido benadert moeiteloos het zware en dikke gitaargeluid van Wes Borland wat retestrak door de zaal dendert. Dit keer hebben ze hun eigen "DJ Lethal" meegenomen wat voor een goede extra dimensie en dynamiek zorgt in de set. De presentatie staat vertouwd en met toch een leuke komische draai hier en daar tussen de songs door de zaal op te zwepen. We gaan er van uit dat Counterfeit ook in de tussentijd alles op alles zal zetten om de geheel verdiende plek op het Oerrock festival gaat benutten om alles uit de kast te halen op 14 mei.

The Breezer Experience:

Seventies rock op zijn best, zo stralen de mannen van The Breezer Experience hun show uit. De arrangementen zijn goed uitgekiend, gitarist Julian krijgt alle ruimte om zijn solo's moeiteloos op het Oerrock publiek af te vuren en dit staat als een huis. De backing vocals doen hun werk goed en zelfs drummer Bas laat zien dat hij ook de leadzang aan kan. Gedurende de show merk je wel dat er al zoveel energie is gegeven in het begin dat naar het einde toe de stemmen wat vermoeid zijn en het geheel er moeite mee heeft om over de band heen te komen. Desalniettemin verdient deze band een plek op Oerrock waar ze mogen laten zien wat ze in huis hebben.

The Red Maddies:

Alsafsluiter mag deze band de zaal die er inmiddels wel zin in heefttrakteren op een pot moderne rock.Frontvrouw Madelon bespeelt de zaal met een energie die oprecht en gepassioneerd overkomt. Binnen het repertoire hoor je dat een aantal nummers te laag voor haar bereik zijn, die origineel door mannenstemmen zijn gezongen waardoor het lastig is om in het lage register de vocale power te behouden.Als er dan met afsluiter "whole lotta love" van Led Zeppelin gestart wordt, hoor je wel dat wanneer ze in haar bereik zit de zaal afbreekt en de band gewoon een overtuigende rockact neerzet. Soms pakken de solo's goed uit zoals in Sweet Child o' mine (net echt) maar soms valt er ook wel eens een in het water als de podiumcapriolen het winnen van de techniek. Als deze band dat laatste met wat meer ervaring naar een hoger level zal tillen, kunnen ze best wel eens doorgroeien tot een Oerrock podiumplek.
 

Jurylid Marieke Evelien Homan:

5Pack

Een super begin van deze avond met 5Pack!

Een frontvrouw in glitterpak waarvan je op het eerste gezicht niet verwacht dat ze zo’n vette stem en idem stembereik heeft. Bewonderenswaardig!

Repertoiretechnisch gezien zeer divers en hier en daar ook ietwat merkwaardig; wat doet dat onbekende 80’s nummer daar zo allenig tussen al die top-100 nummers?!

De band speelt strak en is zeker van z’n zaak, maar zou wat achtergrondzang betreft nog vooruitgang kunnen boeken. Blijf kritisch op het toevoegen van samples… Soms kan een toevoeging eerder afbreuk doen dan van waarde zijn voor een nummer.

Ondanks het feit dat er nog weinig publiek was een prima show neergezet! Ga zo door!

 

Counterfeit

Grande top! Vet! Snoeihard!

Ik voelde me tijdens jullie optreden weer dat meisje van 16 dat heeeeeelemaal idolaat is van Limp Bizkit. Ik kan ze bijna allemaal meebrullen… en ja, dat heb ik ook gedaan!

Ik had jullie nog niet eerder gezien en stapte er dus onbevooroordeeld in.

Een dikke show miste ik hier en daar wel; de focus op teksten was misschien nog te aanwezig en zorgt over het algemeen voor een te ‘matte’ uitstraling.

Drijf het publiek tot waanzin door ze mee te laten beulen/springen! Dat is gerust aan jullie besteed.

De uitbreiding met een heuse MC maakt de sound compleet.

Ik kijk uit naar 14 mei!!! J

 

The Breezer Experience

Rock&Roll junkies you are!

Zoals het beeld al doet vermoeden zijn jullie doorgewinterde muzikanten met bijbehorende ‘habits’. Ik houd er van!

Een genot om te zien en horen hoe jullie de boel strak neerzetten; Julian, mijn complimenten voor je gitaarsolo’s. Ik kan eindelijk even achterover zitten; van onnodige fouten is totaal geen sprake! Top!

Het repertoire kan de tent op z’n kop zetten... Helaas laten jullie daar, zeker naar het einde toe, wat kansen lopen om het publiek mee te krijgen. Ik ben benieuwd hoe jullie dit oppakken tijdens jullie welverdiende playtime op Oerrock! Blaas dat dak eraf!

 

The Red Maddies

Yes!!! De stem is terug!!! En hoe!!!?!

Waar zangeres Madelon tijdens de voorrondes nog een behoorlijke ‘kraak op de plaat’ liet horen, blaast ze me vanavond omver met supervette uithalen. ‘Sweet child o’mine’ lijkt me aanvankelijk wel een behoorlijk hoog gegrepen nummer, maar pakt super uit. Mede door de treffende gitaarsolo een juweeltje om naar te luisteren!

Helaas blijken hier en daar in het uitdagend en goed gekozen repertoire nog wat te veel onzekerheden te zitten om jullie met een plek op Oerrock te kunnen belonen…

Wees zuinig op je stem, Madelon en doe zoveel mogelijk ervaring op met z’n allen! Dat zal ervoor zorgen dat jullie een superband worden waarmee een feesttent als die van Oerrock toch binnen handbereik zal komen te liggen!