17e editie Oerrock in alle opzichten geslaagd

9 May 2016

Met meer bezoekers (21.000) dan ooit, een  line-up om van te likkebaarden en zomerse temperaturen,  is de 17e editie van Oerrock een geweldig succes geworden. Het grote nieuwe buitenpodium bleek een gouden greep. Artiesten en bezoekers reageerden enthousiast. ,,De Kast ging met een  high five het podium af en die zijn toch wel wat gewend, want ze draaien al 25 jaar mee,’’ vertelt voorzitter Sietze Boonstra van Oerrock.

‘De geoliede machine van Oerrock’ kopte de Leeuwarder Courant daags na Hemelvaartsdag paginabreed. Voorzitter Sietze Boonstra kan het alleen maar beamen. ,,Dit was qua opzet onze grootste editie ooit, maar alles verliep heel relaxed. We hadden het volledig in de macht. Onze jarenlange ervaring in combinatie met de hulp van een leger betrokken en bevlogen vrijwilligers, staat garant voor een goede organisatie.’’ 

Oerrock heeft met het nieuwe grote buitenpodium een nieuwe weg ingeslagen en dat bleek een juiste. Alleen al de bezoekerscapaciteit is fors gegroeid naar 7500 per avond. Die waren er op donderdag en zaterdag  en in combinatie met de gratis vrijdagavond, die een kleine 6000 festivalgangers trok, werd meteen een  nieuwe bezoekersrecord gevestigd. 

Met dank ook aan het weer, want de weergoden waren Oerrock gunstig gezind. Waar de vrijwilligers bij de opbouw van het festivalterrein nog geplaagd werden door fikse regenval en een verdwaalde hagelbui, voltrok het festival zich onder hoogzomerse waarden. Sietze Boonstra: ,,We hadden een noodscenario voor slecht weer klaarliggen, maar er moest een heel ander scenario uit de kast. Vanwege de warmte moesten we water uitdelen. Het weer kon voor ons niet beter, vooral omdat we voor het eerst het nieuwe hoofdpodium in gebruik namen.’’

Artiesten en festivalgangers reageerden enthousiast op het grote buitenpodium. ,,Voor Kensington is dit normaal, maar sommige bands stonden voor het eerst op zo’n groot podium en vonden het geweldig. Miss Montreal vond het ook prachtig, zij komt hier al vijf jaar en vindt het mooi om te zien hoe ons festival ieder jaar weer stappen maakt. Van de festivalgangers hebben we louter positieve reacties gehad. Vanaf ieder plek vanaf het terrein heb je goed zicht op het hoofdpodium, dat werd als een enorme verbetering gezien,’’ aldus Sietze Boonstra.

De gratis vrijdagavond trok een kleine 6000 mensen naar het festivalterrein aan de Skieppeleane. Ruim 2000 meer dan in 2015, een bewijs dat de formule aanslaat. ,,Van Dik Hout, De Kast, Drukwerk en dat allemaal gratis, waar vind je dat nog?  Vroeger waren we blij met 6000 mensen op Hemelvaartsdag. Zo lang we van tevoren uitverkocht zijn, houden we vast aan de gratis vrijdagavond met goede en ervaren bands,’’ vertelt Sietze Boonstra.

De komende periode gaat het bestuur de editie van 2016 evalueren en wordt bekeken of en wat er moet veranderen. Wat de bezoekerscapaciteit betreft zit er nog wel rek in. De Veiligheidsregio Fryslân berekent op verzoek van het gemeentebestuur Opsterland wat het maximum is voor de locatie aan de Skieppeleane. Daarbij gaat het niet alleen over de grootte van het festivalterrein, maar ook over de bereikbaarheid en de verkeersdruk op de wegen van en naar het terrein van Oerrock. 

,,De uitkomst van het onderzoek is niet bepalend voor onze toekomst,’’ vertelt Sietze Boonstra. ,,Groei is niet een doel op zich en is dat ook nooit geweest. De groei is geleidelijk gegaan en we komen nu misschien op een  punt dat we knopen moeten doorhakken. Verder groeien, of doorgaan op dezelfde voet. Het belangrijkste is dat we  het zelf leuk vinden. Vanuit die gedachte is Oerrock ontstaan en moet het blijven, we willen er geen stress van hebben.’’

Video

Foto's

Meer foto's op de Facebook pagina