Juryverslagen 3de ronde Play Offs en bekendmaking wildcard!

23 January 2016

Juryverslagen 3de voorronde Play-Offs

Zaterdagavond 16 Januari 2016
Derde voorronde van de Oerrock Play-Offs seizoen 2015-2016
Locatie: Muziek en eetcafe De Vosseheer te Donkerbroek

Deelnemende bands: Electric Eva, Wooden Moons en De Koffer

Juryleden van deze avond: (van links naar rechts)

Marieke Evelien Homan
Gert Scheffer
Iroon Knipping (juryvoorzitter)

Alweer de laatste voorronde, en wat hebben we weer genoten van alle bands! Complementen aan de muziekcommissie, ook dit seizoen weer superwerk verricht met het selecteren van de vele aanmeldingen. De finale belooft weer super spannend te worden met de drie direct geplaatste finalisten : Sweet Vendetta, The Vetts en De Koffer. Uit de 3 wildcard nominaties is unaniem besloten door de jury dat de Wooden Moons de wildcard krijgt en daardoor ook in de finale staat!
De muziekcommissie neemt zsm contact met jullie op. Gefeliciteerd!

Onderstaand de juryverslagen:


Jurylid Marieke Evelien Homan:

Electric Eva!

Keihard rocken op, door Triggerfinger geinspireerde, eigen nummers afgewisseld met covers in een ‘Eva’  jasje… Als fan van harde bassen en stevige drums was ik ontzettend benieuwd!
Een stoere vrouw, gehuld in bontjas (jeeeeemig, wat warm!) trok direct stevig van leer, maar de band moest er nog even in komen. Prettig geluid en een heerlijk repertoire met een iets ‘zwevende’  drummert. Het publieksvermaak werd, naarmate het uur vorderde, steeds beter en niet alleen de band, maar ook het publiek kwam (uitzonderlijk vroeg voor Donkerbroekse begrippen) los! Liggend op de grond je solo spelen is natuurlijk uber tof. Hoor ik dat nu goed? Een tweede stem, maar onverstaanbaar.

Tips: Ware het dat jullie een heerlijk, zelfs eigen, repertoire en geluid hebben, mogen jullie gerust wat meer vertrouwen op jullie kunnen. Het kwam hier en daar wat geforceerd over; probeer allemaal wat minder ‘ingestudeerd’ over het podium (of ervoor) te bewegen. Durf het publiek op te jutten, te betrekken…en oefen dat gerust nog zoveel mogelijk. Ik weet zeker dat ze mee willen doen. Verder zou wat extra aandacht voor de 2e stemmen / backing vocals geen overbodige luxe zijn (Brazen, No one knows); maak het af!

Algemeen: Een ontzettend goede band met ontzettend veel muzikaliteit en verrassende, niet uit de toon vallende, eigen nummers! In opbouw had het misschien nog afwisselender gekund, maar de 2e helft van jullie optreden stond als een huis; tof! En wat ik er vooral in zou houden > Hoe cool is het om je eigen, goed gelukte, solo te vieren?! Whoop! Altijd doen… heerlijk, zoveel enthousiasme. Ondanks alle ups, helaas een nipt verlies tegen de andere 2. Ga zo door!

Wooden Moons!

De mannen van Wooden Moons waren al op tijd aanwezig en gestoken in een kek wit overhemd met bijpassende das… Leuk, zo’n cluppie enthousiaste jongens die er duidelijk helemaal voor gaan. Ik smul ervan, al voor opkomst! De jonge heren zijn naar eigen zeggen al 3 jaar bij elkaar en beloven, ondanks dat hun leeftijden toch zo ergens rond de 20 zitten, een repertoire uit de 60’s/70’s!! Al bij de eerste klanken staat de dansvloer mutvol met dansers die hun ‘good old times’  herbeleven… Wauw, ook ik ben van jongs af aan volgestopt met dit soort muziek en zing uit volle borst mee. Genieten voor het publiek, daar waar de band er zelf nog duidelijk aan moet wennen dat de hele kroeg aan hun lippen hangt. Lief & schattig zijn de eerste woorden die bij me op komen, maar daarmee maak ik ze niet blij, denk ik. Ze hebben wat mij betreft in ieder geval de potentie om stoer te worden, mochten ze de set zo vol blijven houden. Instrumentaal wankelt het hier en daar; toetsen & sologitaar. Beetje afwachtend + de solo’s komen nog niet lekker uit de verf. Tegen het einde van de set lijken de boys boven zichzelf uit te stijgen; het publiek brult uit alle macht G-L-O-R-I-A en weet niet van ophouden. De band durft daarop zelfs af te sluiten met 1 van mijn, met paplepel ingegoten, nummers van Cuby & the Blizzards; ‘Appleknockers Flophouse’!!! Wooohoooo!!!

Tips: @zangert: wees gerust! De hoge tonen kun je echt aan! Relax, overtuig jezelf. Je kunt het. Blijf het liefst stil staan… @toetsen: probeer je instrument nog beter onder de knie te krijgen. Er kan nog veeeeeeel meer met dat supertoffe ding (Nord Stage); vraag anderen die dit apparaat gebruiken om de snufjes. @gitarist: werk nog een beedie aan hoe je on stage overkomt; lachen is cool!

Algemeen: Hier en daar nog meer ‘meezingrepertoire’ toevoegen; publieksvriendjes worden! Verder > een welverdiende nominatie voor de Wildcard! Ik heb jullie visitekaartje inmiddels vertwintigvoudigd en aan al m’n familie en vrienden die binnenkort een 50-jarig of 65-jarig jubileum hebben, verstrekt! J Misschien tot ziens!

De Koffer!

Jawel, bij aankomst blijkt het inderdaad de band te zijn waar ik een aantal jaren terug zelf tegen heb moeten strijden in de voorrondes van Oerrock. Inmiddels een behoorlijk andere bezetting en dus zou dit zomaar een heel andere, betere(?) band kunnen zijn dan voorheen… Er wordt gestart met een nummer van Marco Borsato….. ECHT? Waar gaat dit heen? Al gauw kom ik tot bedaren; het gaat hier om een 3.0-versie van de band zelf! Heerlijke nummers die superstrak door de bas/drums-motor worden weggezet en waarmee het gros van de mensen lekker mee kan beulen en dansen. Hoewel af en toe ook, in mijn ogen, superuitgekauwd repertoire voorbij komt, verveel ik me geen moment.

Tips: @zangeres: topperrrr, maar probeer goed op je (Engelse) uitspraak te letten. @zangert: manage de stem tot EN MET de laatste noten! @de ganse band: pak dat publiek maar aan! Jullie kunnen nog veel meer halen uit je vermaak met en voor het publiek! Interactie is your key to success!

Algemeen: Absoluut welverdiende plek op de play-offs, maar trek wel alles uit de kast. De concurrentie is moordend!


Jurylid Gert Scheffer:

3e Play-Offs Voorronde in muziek- en eetcafe de Vosseheer Donkerbroek. Time flies when you`re having fun. Alweer de laatste voorronde voor de play-offs van Oerrock 2016. Wederom ouderwetse gezelligheid en de vaste schare en achterban van Oerrock staat als vanouds klaar om weer een avondje uit zijn dak te gaan. Line-up vanavond Electric Eva – Wooden Moods en De Koffer

Electric Eva

Er was me al ingefluisterd dat de band een ijzersterke soundcheck had gehad, dus de verwachtingen zijn hoog. Electric Eva is een strakke rock band uit Zuid Friesland. We worden getrakteerd op een gevarieerd repertoire. Wat direct opvalt is een uitgebalanceerde band die weet waar ze mee bezig zijn. Beide gitaristen hebben véél dynamiek in hun spel en de partijen zijn goed uitgedacht. Zangeres Sonja Snoodijk weet te imponeren met een geweldige stem, die met redelijk gemak nummers van Skunk Anansie of Anouk de zaal in slingert. De band doet erg zijn best om het feestje compleet te maken. Er word gesprongen, gelachen en rondjes om het podium gelopen, alles om te imponeren, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het vooral in het begin afleid van de muziek, die namelijk prima is. Het was naar mijn smaak allemaal `to much` in het begin, over-acted ! Wellicht met de gedachte dat de eerste klap een daalder waard is, maar dat mocht voor mij wel minder. Gelukkig is de tweede helft van de set prima in balans, wordt je minder afgeleid en is de band méér een collectief, en dat komt uiteindelijk de muziek ten goede. Het duveltje uit het doosje aan het eind met een geweldige uitsmijter van ACDC is zéér vermakelijk. Ik zou Sonja als leading lady meer op de voorgrond willen zien. Imponeer en neem de band op sleeptouw in plaats van andersom. Dat maakt jullie nog aantrekkelijker!

Wooden Moons

Dan de Wooden Moons! Gehuld in een uniforme outfit, witte bloes, zwarte das. Het doet je denken aan de oude bandjes uit de zestiger jaren, en je van de eerste zwart-wit clips op TV zag, met van die keurige kereltjes met hun haren netjes gekamd. Maar laat je niet misleiden, hoewel zeer jeugdig heeft dit frisse bandje binnen no time “de oldtimers” op de dansvloer. The Kinks, Santana, Jimi Hendrix, het komt allemaal voorbij. Eerlijke jongens die met grote teugen genieten van de zaal, en dat merk je. De band stijgt boven zichzelf uit met een eerlijk geluid. Uiteraard mis ik af en toe een lekkere vette solo (iets wat je bij een Hendrix song wellicht verwacht), maar dit doet niets af aan het plezier dat je beleeft met de oude klassiekers. Op hun eigen manier is deze band authentiek te noemen en daarmee onderscheiden ze zich. Het is allemaal nog wat voorzichtig maar desalniettemin een leuke band met potentie. Het levert ze in ieder geval een nominatie voor de wildcard op. Chapeau !!

De Koffer

Afsluitende band De Koffer is een heerlijke 7 mans hitmachine. Met Great de Boer als female leadvocalist heeft de band een strot in huis die perfect aansluit bij het professionele geluid wat de band kenmerkt. Een breed repertoire, lekkere meezingers en de gave om een publiek voor je te winnen. Zonder anderen te kort te doen valt mij de motor van de band op. Alwyn Brewsma voorziet de band met speels gemak en een perfecte beat van de solide basis die de band kenmerkt. Gerben Shuremeijer op bas completeert met zijn sublieme spel het swingende tandem. Vocals en backing vocals zijn prima in orde. Het klopt en dat zie je en voel je. De koffer gaat dan ook naar huis met een ticket voor de felbegeerde finale in Ureterp.

Met drie goede finalisten en een nog te bepalen wildcard word het weer een spannende strijd straks. Ik wens alle bands veel succes in de voorbereiding. Laat niets aan het toeval over en `give it all`


Juryvoorzitter Iroon Knipping:

Electric Eva

De eerste band van de avond, altijd moeilijk. Maar de mannen en vrouw van Electric Eva gingen meteen enthousiast van start, zo willen we het graag zien! Zangeres Sonja weet waar ze over zingt en praat de kleine pauzes tussen de nummers netjes en professioneel aan elkaar. Mooi om te zien dat alle gitaristen draadloos speelde en daardoor goed de ruimte wisten te benutten. Wat het showelement altijd ten goede komt. Jammer dat de ritmesectie in het eerste gedeelte van de set niet helemaal strak was, gelukkig ging dat in het 2de gedeelte een stuk beter. Maar Electric Eva had de toon gezet voor deze avond, ondanks dat er niet veel herkenbare nummers gespeelt werden, zou Electric Eva zo naar de finale zou kunnen..

Wooden Moons

Wat een opkomst, 5 jonge - iet wat verlegen - muzikanten met een leuke uniforme outfit. Dat maakt nieuwsgierig! Dan valt meteen de heerlijke relaxte sound op, wat mede komt door de goede ritme sectie. Mooie authentieke “beatles bass” met dito sound! De ene na de andere meezinger wordt gespeeld en al snel doet de hele zaal mee. Je ziet en hoort dat alle muzikanten flink geoefend hebben op alle nummers, maar op muzikaal technisch en instrument beheersing valt nog wat te verbeteren. Maar dat maakt Wooden Moons weer meer dan goed met hun sublieme repertoire keuze. Kortom een band met veel potentie, leuk om naar te kijken en luisteren!

De Koffer

Tja wat moet je over De Koffer zeggen… 7 topmuzikanten die er vol enthousiasme voor gaan met een ijzersterk repertoire! Ook hier weer een perfecte ritmesectie die alles mooi voortstuwt en laat swingen al aan de basis. Aangevuld door goed toetsenwerk, goed klinkende gitaren en super leadzanger en zangeres… De Koffer is op deze avond unaniem door de jury als winnaar uitgeroepen en staan dan ook direct in de finale. Gefeliciteerd!

De jury zal voor de finale nog wat tips op de Oerrock site zetten, want de concurrentie is dit keer groot. Alle finalisten kunnen winnen!