Juryverslagen 2de voorronde Play-Offs

18 December 2015

Juryverslagen 2de voorronde Play-Offs

Zaterdagavond 12 december 2015
Tweede voorronde van de Oerrock Play-Offs seizoen 2015-2016
Locatie: Cafe Scooters Drachten

Deelnemende bands: The Vetts, Spoar 5 en Square Melons

Juryleden van deze avond: (van links naar rechts)

Iroon Knipping (juryvoorzitter)
Marieke Evelien Homan
Eric Leenes
Gert Scheffer

Na een eerste Oerrock play-off in Café it Alde Sté Ureterp, waar 3 super bands hebben gestreden, was de jury weer heel benieuwd. Welke bands zijn door de muziekcommissie voor de tweede ronde uit de vele inzendingen geselecteerd?

Onderstaand de juryverslagen:


Jurylid Eric Leenes:

Op een wel heel regenachtige zaterdagavond staat cafe Scooters in Drachten klaar voor de drie bands van ronde nummer twee uit de Oerrock 2016 play-offs. Met hoge verwachtingen van een wel heel goed gespeelde eerste ronde gaan we de avond tegemoet met de eerste band.

The Vetts

Viermansformatie waarbij (blues) rock, soul en her en der wat funk centraal staat. Nadat ze in de eerste twee nummers even op gang moeten komen zetten ze een heel goede authentieke 60's sound neer. Bas en drums halen de maximale "toon" uit hun spullen en zijn lekker op elkaar ingespeeld. Als ik voor de aankondiging kort met zangeres Desire Marie spreek, merk ik dat Janis Joplin een grote invloed op haar heeft gehad, en dat komt later ook wel terug in de keuze van de nummers. Deze sluiten uitstekend bij haar expressieve stem aan, maar ook songs van Beth Hart of The Black Keys gaan haar net zo makkelijk af. Gitarist Coen heeft die onorthodoxe Jimi Hendrix vibe goed te pakken in nummers als "fire". Zo onorthodox dat iets in de uitrusting het halverwege helaas begeeft als gevolg van een trommelvlies scheurend volume. Authentiek Jimi Hendrix, dat zeker. Qua presentatie mag de band nog wat meer denken naar een festivalshow toe. Tussen nummers door wordt er nog overlegd her en der "zetten we deze tegelijk in?" wat voor een typische kroegband vaak nog door de vingers wordt gezien maar op een groot podium als een trein moet lopen.

Spoar 5

Punkrockcovers van uiteenlopende songs a la Johnny Cash tot en met Bryan Adams. Dat staat bij de mannen van Spoar 5 centraal, gespeeld zoals bands als NOFX, Lagwagon en MXPX dat zouden doen. Daar kan ik wel wat mee, punkrock-minded opgegroeid in de 90's. Al snel merk je dat drummer Michael niet fit is, zwetend als een otter en met een dikke griep toch achter de drumkit zitten is zeker in dit genre geen pretje. Ik heb ongelofelijk veel respect voor iemand die zich er ondanks dat toch doorheen slaat. Helaas is het kenmerkende denderende bassdrumpatroon hierdoor natuurlijk niet zo strak als dat het zou moeten zijn en daardoor komt het geheel ontstrak over. Ook bassist Erik draait op halve kracht met een been in het gips, maar slaat zich erg goed doorheen. In de presentatie zit veel herhaling, en de nummers zijn in feite allemaal "pedal to the metal" wat de show weinig dynamiek geeft in zo'n uur punkrock. Als je dit wat meer gaat benutten heb je denk ik een hele goede basis voor een (langere) festivalshow.

Square Melons

Een kleine drie jaar timmert deze jonge coverband aan de weg in Friesland. Van tevoren spreek ik met gitarist/toetsenist Bram die mij vertelt dat ze een echte tentfeest-band zijn. Dat merk je ook wel in het repertoire: rock/pop en top 40 hits die de tent op de kop moet zetten. Dat lukt ze redelijk goed, frontvrouw Hester bespeelt met veel charme het inmiddels goed volle Scooters en de ene na de andere meezingclassic wordt de kroeg in geslingerd. Wel valt op dat er ritmisch nog veel breaks, fills en accenten zijn die niet helemaal lekker uitkomen waardoor het geheel soms rommelig in de ritmesectie voelt. Wat opvalt is dat waar de laatste band van de avond vaak de neiging heeft om ook de hardste te zijn in volume, de Square Melons ten opzichte van hun voorgangers de volumes twee standjes naar beneden zetten. En met succes, want de totaalsound gaat erdoor flink op vooruit en alle nuances van de onderlinge instrumenten komen nu goed tot hun recht. Ik doe mijn afsluitende gehoordemping af en toe uit op een meter voor de speakers, en heb nergens het gevoel dat het te hard gaat. (dank ook aan Harry de geluidstechnicus!) Wel mis ik soms een stukje eigenheid in de nummers qua geluid. Ga je de rock kant op, slinger dan een scheurende hammondsound uit je toetsen of zet je strot flink open, maar vooral niet te "lief". Voor de vierkante meloenen zou ik zeggen: speel als band op zoveel mogelijk plekken ook buiten Friesland om de trucs en sounds bij de grote bands af te kijken.


Jurylid Marieke Evelien Homan:

The Vetts

Een band dat elkaar tijdens het jagen heeft ontmoet?! Dan zouden ze de lat van Oerrock toch raak moeten kunnen schieten…Een 4-koppige band dat, naar eigen zeggen, vooral geschikt zou zijn voor De Kroeg…Vanavond doen ze een redelijke gooi naar een felbegeerde plek op dit inmiddels superpopulaire  festival met een top line-up! Redelijk; een wauw!-stem, maar hier en daar op onverklaarbare wijze behoorlijk uit de bocht. Wat mij opvalt is dat de zangeres zich duidelijk door de band laat leiden en onverminderd enthousiast een lekker authentiek dansje blijft doen onder het genot van een fles bier. Tips: Zet je fles bier ergens neer! Aai de drummer af en toe, misschien lacht ‘ie dan wat meer! Concentratie; zing de noten die bij de muziek passen… Algemeen: Complimenten voor het repertoire! Dat hoor je niet zo vaak meer. Trek alles, maar dan ook alles uit de kast tijdens de Play-offs finale!!!!!!!

Spoar5

Duidelijk. Punk-/Speedrock. Origineel repertoire, maar wel steeds hetzelfde. Tips: Drummert > eerst maar eens uitzieken voordat je weer zo’n topprestatie moet leveren; je kon het niet bijbenen nu. Zangert > interactie met mannen is ook interactie. Allen > Schaf gehoorbeschermers aan + draag deze… Algemeen: Skreeuw vooral lekker oan, maar helaas zijn Oerrock & Spoar5 geen match.

Square Melons

Deze enthousiaste, jonge band met leuke bezetting (vrouwe bas; leuk!) begon goed. Het eerste nummer hebben ze duidelijk vaak genoeg gespeeld. Na de eerste paar nummers begint het verval; slordige fouten, valse uithalen, verkeerde akkoorden…Tips: Zangeres (laiverd) > uitspraaaaaak!!!!!!!! Think = GEEN [Tink] enz. + blijf geconcentreerd op toon zingen, neem wat ‘adem’-lessen, praat niet teveel over dingen die de mensen na de eerste rij vooraan niet zien (da’s overbodige info). Bassiste > probeer de solo’s van de gitarist meer te ondersteunen/ vullen; kaal nu. Toetsen (+gitaar van toetsenist) > slim inzetten! Meer geluiden uit dat apparaat halen! Loop niet weg van het podium als je even niets te doen hebt; zorg dat je wat te doen hebt (akkoordje is al snel gespeeld, nietwaar?) Paps&Mams > harder juichen, meer lachen J en anders achteraan staan! Algemeen: Nominatie voor de Wild Card; mazzelaars! Ga zo door, maar wel bergopwaarts! Houd het enthousiasme vast, doe wat met de tips hierboven en kom over een paar jaar met superveel ervaring extra terug met een retestrakke, goed geoliede show.


Jurylid Iroon Knipping:

The Vetts

Door de goed geoliede ritmesectie klinkt deze band meteen al goed, de gitarist heeft zijn geluid goed voor elkaar en begint zijn solo’s met vol enthousiasme. Alleen jammer dat eigenlijk geen enkele solo goed word uitgespeeld. De Janis Joplin achtige uitstraling van de zangeres compleet met bier en al, komt ook goed over. Probeer wat meer interactie met het publiek te zoeken. De jury heeft The Vetts unaniem gekozen tot winnaar van deze voorronde en zijn daarmee rechtstreeks geplaatst voor de finale. Gefeliciteerd!

Spoar 5

Onvervalste harde garagespeedrock, ondanks de zieke drummer werd dit toch waargemaakt. Alleen na een paar nummers word het wel ’n beetje van hetzelfde. Zorg voor wat meer afwisseling in de dynamiek en spel, zodat de hele speelset boeiend genoeg blijft.

Square Melons

Leuke frisse band met een goed repertoire en uitstraling. De ritme sectie heeft wel wat aandacht nodig, de zangeres zou misschien wat meer aan haar volume kunnen werken, dat kwam niet altijd goed door in de zaal. Kortom de Square Melons is een band met veel potentie, maar op dit moment nog niet helemaal klaar voor het grote Oerrock podium. De jury heeft jullie wel de nominatie voor de wildcard gegund deze voorronde!


Jurylid Gert Scheffer:

zsm.