Juryverslagen 1ste voorronde Play-Offs

23 October 2015

Juryverslagen 1ste voorronde Play-Offs

Zaterdagavond 17 oktober 2015
Eerste voorronde van de Oerrock Play-Offs seizoen 2015-2016
Locatie: Café it Alde Sté Ureterp

Deelnemende bands:
Vintage, Sweet Vendetta en Eddy Current & The Field

Juryleden van deze avond:
(van links naar rechts)

Gert Scheffer
Marieke Evelien Homan
Iroon Knipping

Voor de jury altijd weer spannend zo’n eerste voorronde, welke bands heeft de Oerrock muziekcommissie dit seizoen uit de vele aanmeldingen geselecteerd!? Maar de jury en het publiek in het altijd gezellige Café it Alde Sté Ureterp werd deze avond vermaakt door 3 bands die stuk voor stuk gewoon op Oerrock-waardig niveau stonden te spelen!

Al met al dus een top (Oer)rock & roll avondje! En spannend was het zeker, want al na de eerste paar noten van de band Vintage, was het duidelijk dat we hier te maken hadden met een enthousiaste energieke band die alles in zich heeft om gewoon in de finale te staan. Jammer dat het in het 2de gedeelte het wat inzakte met name met de zang partijen, daar zit nog wel wat werk! Maar de jury heeft Vintage beloont met een nominatie voor de wildcard.

Na het geweldige optreden van Vintage was de band Sweet Vendetta aan de beurt. In een woord : GEWELDIG! Wat een superband, alles klopte. De jury was onder de indruk en Sweet Vendetta gaat dan ook rechtstreeks door naar de finale. Gefeliciteerd!

Na de eerste twee bands zaten de puntentellingen van de jury al gemiddeld tussen de 7 en de 8! Met andere woorden, dat zou niet gemakkelijk worden om nummer 1, 2 en 3 te kiezen! De jury was dan ook héél benieuwd naar de laatste band van de avond. Zou het nog beter kunnen? Eddy Current & The Field speelde ook gewoon op Oerrock-waardig niveau. Eigenlijk waren er geen verliezers op deze avond, maar na juryberaad belande deze band met miniem verschil op de derde plek.

Met in ieder geval Sweet vendetta in de finale kijkt de jury alweer uit naar de volgende twee voorrondes, dit smaakt naar meer!! Tot 12 December, Café Scooters - Drachten

Iroon Knipping
(juryvoorzitter)

Onderstaan de juryverslagen.


Juryverslag van Gert Scheffer:

Een leuk ding aan het einde van de (na) zomer is, dat je weet dat er weer iets erg leuks aan te komen staat. De Oerrock Play-Offs. Afgelopen zaterdag was het weer eindelijk zover en togen we weer met frisse zin en nieuwsgierigheid naar Ureterp. Welke topbands heeft onze deskundige muziekcommissie voor ons geselecteerd en zijn ze in staat om het hoge niveau van de afgelopen jaren wederom te benaderen of te overstijgen?

Vintage

Deze 6 koppige formatie uit Friesland staat naar eigen zeggen te boek als “de beste rock cover band van het Noorden”. Met een zeer deskundig Oerrock publiek die wel het een en ander gewend is lijkt me die stelling dan ook een mooie uitdaging. Terwijl het eerste nummer “Tie your mother down”  krachtig over ons heen dendert hoor je al direct dat je niet met een gemiddeld coverbandje te maken hebt. Muzikaal gezien klopt het, en wordt deze versie van Queen mede door het geweldige spel en identiek geluid van gitarist Jan perfect neergezet (jaja hij lijkt ook wel een beetje op die meneer May). Dit belooft dus wat! De volgende rockklassieker “Hush” wordt op toetsen krachtig en met veel energie ondersteunt door zangeres Anna de Vries. Een leuke verrassing dat deze dame naast zang ook nog eens een begaafd toetsenist blijkt te zijn. De band heeft er zin en dat zie je. Waag je je ook nog eens een keer aan die leuke solo van “Beat It” ( leuk gedaan trouwens) heb je muzikaal al veel gewonnen. Het eerste half uur dus veel genieten. Ondanks een prima repertoire en muzikaliteit wordt de zang in het tweede gedeelte beduidend minder, en dat is jammer. Dit is voor beide vocalisten dus wel een punt van aandacht. Een speciale pluim gaat wat mij betreft uit naar drumster Marije Hoekstra. Wie er een beetje op gelet heeft, kon zien en horen dat deze dame met een onnavolgbare inzet en techniek de band een geweldige boost geeft. Conclusie een band met veel potentie!

Sweet Vendetta

Met letterlijk behoorlijk wat kilometers achter de rug, maakt de band Sweet Vendetta haar opwachting. Deze vijfpitter uit Waalwijk heeft de nodige ervaring en speelde onder andere niet onverdienstelijk bij The Clash of the Coverbands. Tijdens de soundcheck oogde het even wat onwennig maar dat was eenmaal begonnen snel voorbij. Lead vocaliste Sabrina Lammers pakt je in, neemt je mee en laat je niet meer los. Dit is pure entertainment ondersteund door een solide band die precies datgene doet wat het hoort te doen, rocken! Als er dan ook nog eens twee licht/wind zuilen worden gebruikt heb je de show in een volgepakt café wel compleet.

Halverwege de set wordt het prachtige “Stairway to Heaven” neergezet en ondanks het geroezemoes in de zaal blijft de band geconcentreerd en vol overtuiging spelen en kun je als liefhebber alleen maar genieten. Een goed collectief, met een fantastische frontvrouw die weet wat tekstbeleving is en dat wil je. Met nog één band te gaan weet ik, dit wordt een lastig avondje voor de jury!

Eddy Current & The Field:

Nauwelijks bekomen van twee geweldige bands staat dit power trio uit Assen klaar om het feest goed af te sluiten. Eddy Current & The Field is een power trio uit Assen. Na een zes- en vijfmans formatie oogt het even wat leeg op de bühne en ben ik erg benieuwd of deze mannen dit gaan trekken. Schijn bedriegt en daar kom ik al snel achter als ik `Foxy Lady’, Fisher Z`s So Long hoor voorbij komen. Zanger Marc van Oppen heeft een ontwapende bijna verlegen presence. Dit en een heel eigen stemgeluid maakt het een plezier om naar te luisteren. Bassist Remco Reinds en een goedlachse drummer in de gedaante van Bart Bosker zetten een solide, dragende basis neer. Met de “theme van Peter Gunn” en een kleine compilatie van Abba klassiekers swingt de zaal lekker en zijn ze voor mij een complete verrassing.

Grote dank aan de muziekcommissie die op de eerste avond al een geweldige line-up weet neer te zetten, en daarmee direct de toon zet voor wat ons nog te wachten staat. Gelet op de potentie van een band om straks te schitteren en te imponeren op Oerrock 2016 komt de jury tot de volgende einuitslag.

Sweet Vendetta wordt unaniem uitgeroepen tot winnaar van de eerste ronde Play-Offs.

Vintage wint de eerste nominatie voor de wildcard.

Eddy Current & The Field een goede derde plek

Ik wens alle drie bands heel veel succes en plezier `in the music to come`!

Gert Scheffer


Juryverslag Marieke Evelien Homan:

Vintage!

Vintage was al aan het soundchecken toen ik in It Alde Stee arriveerde; pretty smooth, maar ietwat aan de lange kant.

Ze begonnen lekker; een strakke uitvoering van Tie your mother down, vlot gevolgd door het volgende nummer. Fijn als tussen nummers door niet eindeloos gewacht wordt! Yes, ik ben blij! J

Over het geheel genomen een goede balans tussen band/zang/meerstemmigheid, hoewel dit laatste hier en daar behoorlijk vals was…

Terwijl ik sta te luisteren vraag ik me af hoe deze band het zou doen op een supergroot podium; zou de podiumpresentatie uitbundiger worden? Misschien kan die piano wat centraler > top hoe deze wordt ingezet! > ik wil MEER!

Op het moment dat ik denk dat jullie een duplicaat van mijn oude bandje zijn geworden, komt er een creatieve versie van Beat It langs; wauw! Jullie ‘Brian May’ heeft de juiste sound te pakken.

Vanaf het moment dat ik eigenlijk achterover wil gaan leunen en ik me weinig zorgen maak, gaat het mis… Halverwege de set beginnen er scheurtjes in het geheel te komen. Bad Romance valt uit de toon; waarom niet alles hoog, transponeer de bende of weg ermee. No one knows is slordig, maar misschien is ‘ie nieuw? Het microfoon- & stemgebruik van de zanger baart me zorgen; komt da goed?! Na een ‘skreeuwversie’ van The Pretender ben ik verdrietig; dit had niet zo gehoeven.

Tips: Denk goed na over de verdeling van de nummers. Wat niet wil, wil niet. Waar er meer uitdaging in kan (bassist), gooi er meer uitdaging in. Doe jullie drumster noooooooit weg; verwen haar tot op het bot!! Oefen op meerstemmigheid. Vertroetel jullie sologitarist, maar daag hem ook uit, anders gaat ‘ie zich vervelen. Gooi overal nog een sausje dynamiek over…

Algemeen: Superrrrrveel potentie! Puntjes op de ‘ i ‘-dingen doen. Nominatie voor de ‘wildcard’ is absoluut verdiend!

 

Sweet Vendetta!

Heulemaal uut Braaabant, jonge! BAM! Nou, dat hebben we geweten > BAM it is!

De trein is direct al aardig op stoom.

Heavy rocknummers worden door de zangeres immer pittig neergezet. Ja, een band waarbij je rustig achterover kunt leunen; geen zorgen of er plotseling dingen mis kunnen gaan.

De drummer blijkt een goede leider, maar laat een wat laconieke houding zien waar ik mij op een gegeven moment aan begin te irriteren. Ook het begeleiden van de gitarist gaat nogal opzichtig.                                                                                                                                                           

Er worden lichtbakken voorzien van ventilatoren gebruikt tijdens de solo’s. VET! Dat wil ik ook! J Op het moment dat ik mijn aandacht dreig te verliezen door de sneltrein aan rocknummers, wordt er een prachtige versie van Stairway to Heaven ingestart. Heerlijk! Een genot om naar te luisteren. Meerstemmigheid is goed in orde!

Tips: Neem als drummer een meer pittige houding aan; het is voor de kijker altijd leuker om te zien dat hetgeen je doet ‘moeite’ kost dan wanneer iets ‘gemakkelijk’ oogt. Ook jullie moeten denken aan de dynamiek; de power valt af en toe weg (solo’s gitaar). Heul lief zijn voor jullie zangeres; top tekstbeleving en stem!!! De show is vet en kan misschien nog vetter, maar vergeet daarbij niet ook de interactie met publiek. Misschien kunnen er in het geheel nog meer fantastische rustpunten a la ‘ stairway…’ ?

Algemeen: Een absolute winnaar van deze avond. Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe jullie het tijdens de finale gaan doen; doe wat met deze tips!

 

Eddy Current & The Field

Misschien ietwat overdonderd door het voorgaande geweld en de ‘volle bak’, stapt Eddy met zijn band de ring in. De soundcheck verloopt wat rommelig, maar daarna ben ik benieuwd naar hoe ze deze avond af maken.

Van begin tot eind heb ik het gevoel naar een ware artiest te kijken. Het duurt even tot EC&TF het publiek weer op de hand heeft. Ook wij, als jury, zijn niet direct overtuigd of dit goed af gaat lopen. Vanaf halverwege de set komt daar verandering in. Er lijkt een wervelende wind door de band en het publiek te gaan; er is interactie en ook de band geniet zichtbaar van het publiek! De opgaande lijn wordt vooral veroorzaakt door de stoere medley’s van nummers uit de jaren ’70. Genieten geblazen; de ene na de andere -niet uitgekauwde- klassieker, voorzien van solo’s die Eddy met gemak uit zijn mouw lijkt te schudden, passeren de revue. Een warme deken. De stem van Eddy is goed, maar hij heeft een maniertje die mij op een gegeven moment wat begint te vervelen…

Tips: Bekijk per optreden/locatie jullie enorme repertoire goed en maak keuzes. Jullie kunnen veel, maar pas het waar mogelijk aan op de doelgroep; niet alles past immers bij iedereen… Misschien valt er nog wat te behalen op gebied van styling? Deze avond had wat extra gel en leer jullie absoluut niet misstaan, haha! ;-)

Algemeen: Complimenten voor jullie allen. De match met Oerrock was er (helaas) niet, maar ik zou jullie graag eens in een andere setting terug zien! Ik noem o.a. Beatnight Veendam/Winschoten, Asser TT-nacht, Kromme Elleboog Groningen etc. Ik heb genoten en bedankt daarvoor!