Oerrock 2018 op alle fronten geslaagd festival

14 May 2018

Oerrock kan terugkijken op een geslaagd festival. De 19e editie leverde opnieuw een bezoekersrecord op. Ongeveer 32.000 mensen bezochten het Ureterper evenement. Met dank aan de grote opkomst op de gratis vrijdagavond, die goed was voor 11.000 bezoekers.

De formule van gratis entree in combinatie met een kwalitatief goede line-up blijkt een succesgreep. Vorig jaar trok de vrijdagavond 7800 mensen. De organisatie hield dit jaar rekening met een kleine groei, maar er kwamen maar liefst ruim drieduizend mensen meer. Met dank aan de goede podiumbezetting. Voor bands als De Dijk, De Kast, Band Zonder Banaan en The Dirty Daddy’s komen festivalgangers graag naar Ureterp toe, blijkt.

Ondanks de topdrukte verliep de avond ordelijk. ‘Op zo’n gratis avond is er een ander, wat jonger  publiek  en dat geeft een andere sfeer,’ vertelt voorzitter Sietze Boonstra van Oerrock. Desondanks deden zich geen noemenswaardige problemen voort. De door de gemeente uitgevoerde controle op het hanteren van de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik, leverde een positief resultaat op.

‘Je kunt nooit helemaal voorkomen dat jongeren onder de 18 een biertje krijgen, maar de gemeente heeft gezien dat we er alles aan doen om de regels goed te hanteren. We bleven binnen de norm,’ vervolgt Sietze Boonstra. De samenwerking met de gemeente Opsterland is volgens de voorzitter prima. Dat blijkt ook uit het feit dat veiligheidscoördinator Cor Boonstra van Oerrock zitting neemt in een gemeentelijke commissie die zich over regels voor horeca en evenementen gaat buigen.

Anouk trad Hemelvaartsdag voor het eerst op tijdens Oerrock. Een bijzonder moment, aldus Sietze Boonstra. ‘Toen we begonnen in 2001 was Anouk super hot. Dat zij ooit bij ons op zou treden durfden we toen niet te dromen, maar het is gelukt.’ Oerrock genoot van haar optreden en ook de rockdiva had het naar de zin. ‘Ze hield een praatje met het publiek, dat doet ze anders nooit op festivals, vertelde haar manager.’ Ook backstage was de zangeres in goede luim. ‘Ze was vriendelijk naar iedereen.’

De weergoden waren Oerrock opnieuw goed gezind. Hemelvaartsdag was een beetje kouder en er viel een bui, maar op vrijdag en zaterdag was het prima festivalweer. Sietze Boonstra. ‘Vorig jaar was het warmer, maar eigenlijk hadden we nu ideale omstandigheden. De zon scheen niet te fel, het was een aangename temperatuur, voor de bezoekers, maar ook de artiesten. Vorig jaar speelde BLØF in de brandende zon, dat was geen pretje.’

Al met al was Oerrock 2018 een meer dan geslaagd festival. De blik kan alweer voorzichtig op volgend jaar worden gericht. ‘Er is één verschil, Anouk stond altijd bovenaan ons lijstje, zij is geweest,’ vertelt Sietze Boonstra. Hoe de line-up er uit gaat zien kan hij niet zeggen, maar: ‘We blijven het in Nederland zoeken. Bands uit het buitenland halen brengt te grote financiële risico’s met zich mee. Oerrock is voor ons een leuke hobby, en dat moet het ook blijven,’ besluit de voorzitter.

Foto's en video's

Nagenieten van Oerrock 2018! (video)