Juryverslagen voorronde 3 Oerrock Play-Offs 2017-2018

2 February 2018

Juryverslagen Play-Offs 2017-2018

Zaterdagavond 27 januari
Voorronde 3 van het Oerrock Play-Offs seizoen 2017-2018
Locatie: De Compagnon Gorredijk

Deelnemende bands:
Blackboots, That’s it en Phoenix

Juryleden van deze avond v.l.n.r:
Gert Scheffer, Eric Leenes (presentatie), Iroon Knipping (juryvoorzitter), Annemieke Wellin en Marieke Homan.

Blackboots

Jurylid Gert:

Deze band is nog vrij kort bij elkaar, startte in 2016, speelt heerlijke rock en powerballads en heeft de zaakjes goed voor elkaar. Dat de mensen van Blackboots serieus aan de weg (willen) timmeren is me bij het enigszins voorbereiden wel duidelijk. Goed verzorgde en professionele website, FB en promo. Vanaf de eerste noot staat er een leuke band te spelen en weet frontvrouw Jantiena haar “mannetje” te staan. Mooie beleving van de nummers en daardoor ook als leading lady prettig om naar te kijken en te luisteren. Begin van hun optreden dat muzikaal prima was, moest ik wel mijn medejuryleden eerlijk bekennen dat niet alles wat ik hoorde direct een “ahaaah erlebnis” was, maar ach dat ligt dan aan mij, en richt ik me op wat ik binnenkrijg qua gevoel en oordeel ik grotendeels op de muzikaliteit.
De band zit met een solide basis van Andre “SKRAAL” Klijnstra en drummer-oprichter Jaap van Hes goed. Lekker solide die twee. Samen met gitaristen Jelle en Eize weet de band mij, voor een openingsact te verrassen! Mede gelukkig door een volle zaal vanaf het begin moet het voor de band zelf ook “lekker spelen” zijn geweest. De afsluiters van AC/DC komen lekker binnen en de band heeft de sfeer er goed in. Dikke prima dus!!

Jurylid Marieke:

Zo op het eerste gehoor een prima en strakke band met een tóp eerste nummer van Muse…Het tweede nummer zei me echter niet zo veel; ik was weer even het spoor bijster.Een frontvrouw met een leuke kop en idem strot, hoewel de timing hier en daar wel wat te wensen over laat. Jullie hebben er duidelijk plezier in, dat is heel prettig om te zien!
TIPS:
@zangeres: wat niet wil, wil niet… We horen jammer genoeg te vaak zangeressen die prima kunnen zingen, maar te lage of te hoge nummers eruit proberen te persen… transponeren of niet spelen, zou ik zeggen.
@gitaristen: speel met ballen! Wees cool, interactief, energiek… dat miste ik hier en daar.
@vocalen totaal: méér meerstemmigheid! Yeah, dat zou cool zijn!
@totaal: dynamiek…. Dat maakt veel nummers veel interessanter voor publiek.
ALGEMEEN:
Prima totaalplaatje met potentie! Welverdiende wildcard!

Jurylid Iroon:

Mooi begin van de laatste voorronde van Blackboots! Leuke naam en was meteen duidelijk! Goede laarzen Jantine! Jullie staan mooi te spelen, lekkere solide rocksound. Maar veel nummers waren niet goed herkenbaar en door jullie bewerkingen ook niet van het gewenste niveau dat je nodig hebt om een zaal helemaal mee te krijgen. Probeer de eigen coverbewerkingen met een goede eigen sound te creëren of anders zoveel mogelijk het origineel te spelen.


That’s it

Jurylid Gert:

Als tweede band in een sfeervol Compagnon mag That`s It aantreden. Zoals ze zelf op hun website vermelden een “Showband”. En dat klopt, een kleurrijk gezelschap dat met een fijne bezetting incluis percussie het podium bestijgt. Muzikanten die het klappen van de zweep wel kennen. Ik ben erg gecharmeerd van de sfeer en het feest der herkenning en getuige de reacties in de zaal is het allemaal feest en dik ok. Naast de prima vocalen van Jessica Lammers, is het vooral Mr. Don Super die veel mensen inpakt met zijn geweldig stemgeluid.
Muzikaal is het ietwat gekunsteld, veel “geluidjes, gitaren klinken te digitaal of te dun, en er worden een paar behoorlijke fouten gemaakt, o.a. bij Golden Earring. Iedereen totaal even de weg kwijt. En ja dat verwacht je niet van doorgewinterde muzikanten. Voor de sfeer en beleving een heerlijke band, maar mag muzikaal wel een tandje bij, en niet teveel op de automatische piloot. Ondanks een mooi front met Jessica en Mr. Don Super werden mijn ogen ook getrokken naar een brilletje van bassist Rene Haverkamp die schalks op het voorhoofd preek. Wellicht voor de gemiddelde klus prima te doen, maar als je moet rocken voor een plek in de finale en voorprogramma van Anouk….Niet doen!

Jurylid Marieke:

Woohooo! Ik ben gek op show en alles wat er mee te maken heeft…!
Wat mij betreft een mismatch met het doel van deze wedstrijd en daarom houd ik het kort:
Wat ik in ieder geval kwijt wil:
Yes, voor de zangeres! Goede sound, prima stembeheersing, maar misschien wat aan de tamme kant (hoewel je ook bepaald geen bewegingsruimte had natuurlijk).
Een enórme dikke duim voor jullie Tom Jones op percussie; wat mij betreft de showmaster van de avond!
TIPS:
- Lose the outfit >> hebben jullie toch helemaal niet nodig…
- Lose the tablet >> hebben jullie toch helemaal niet nodig…
- Lose the Yamaha >> hebben jullie toch helemaal niet nodig; je hebt een NORD stage!!!!!
- Lose the glasses >> hebben jullie toch helemaal niet nodig; of misschien wel (bassist), maar het leidt toch af
ALGEMEEN:
Ondanks het hoge feestneusgehalte toch een top repertoire! Ga voor de knalfuiven en feesttentjes, daar komen jullie waarschijnlijk super tot jullie recht…

Jurylid Iroon:

Geweldige uitstraling, leuke pakken, alle bandleden paste nog geeneens op het Compagnon podium! Maar geeft dan ook weer een flitsende swingende muzikale machine verwachting, dat bleef helaas een beetje uit. Je hoort genoeg individuele muzikaliteit, maar meer samenhang zou jullie goed doen. Een blazerssectie zou in jullie bezetting zeker wat toevoegen. Kortom: That’s it is een band met genoeg potentie om uit te groeien tot een super partyband!


Phoenix

Jurylid Gert:

Dan de laatste band Phoenix. Dat de sfeer erin zit hoeft geen betoog, maar als laatste band moet je het altijd nog wel even maken en uiteraard zijn we objectief en houden daar rekening mee. Als muzikant en liefhebber hoefde ik niet lang te wachten. Phoenix, los van de hoofdstad van Arizona is de naam vooral bekend van het mythische wezen Feniks, dat in staat is om continue uit de as herboren te worden”. Welke betekenis de band voorheeft boeit me eigenlijk niet zoveel, maar des temeer de eerste klanken die deze jongens de zaal in slingeren. Wat een sound!! Een geweldige basis, en heerlijke goed klinkende gitaren, en dan nog een feestje (ik noem hem Monkey Man) met leadzanger Pieter Vogels.
Noem het repertoire, de juiste nummers, maar kan je die nummers niet of nét niet brengen ben je weg. Niks uit de “as herrezen”, This is Rock, dit is Oerrock in alle facetten. En on the spot! Entertainment pur sang, Marc Verschuren – Bass, Guus Linnemann – Guitar, Pieter Vogels – Vocals, ​Jim Servaes – Guitar, ​Ben van Gerven – Drums, een geoliede machine die je vast pakt en niet meer loslaat. Energie en een super totaalgeluid!!
Complimenten zeker voor Gerard Klijnstra die trouw weer het geluid verzorgde en bij alle bands een perfect geluid wist te fabriceren!! Top Mate!
Na jurytelling unaniem besloten. Phoenix naar de finale en Blackboots een welverdiende wildcard! Gert Scheffer

Jurylid Marieke:

STRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAKKKKKK; en dan niet in een trainingspak of anderszins, maar gewoon AF, COMPLEET, BAM!
Geen woord aan vuil maken… Helemaal met de wetenschap dat jullie drummer voor het eerst mee deed!
TIPS:Ballad? Ja, of niet natuurlijk… ik vond dit al máchtig mooi.
Ik ben benieuwd hoe dit er op een groot podium uit ziet! Maak er gebruik van, dat is wat ik hoop. Zoek de interactie met het publiek misschien wat meer… Wat ik zei; geen woord meer aan vuil maken.Tot ziens op de finale!!!!! Ik kijk er naar uit!

Jurylid Iroon:

Wauw, toch nog een meer dan Oerrock finalewaardig band deze avond! Super strakke rock, een frontman die de ruimte weet te gebruiken, en een band weet hoe rock moet klinken. Eigenlijk weinig aan toe te voegen, ben benieuwd hoe jullie straks op het grote finalepodium staan!