Juryverslagen voorronde 2 oerrock play-offs 2017-2018

5 December 2017

Juryverslagen Play-Offs 2017-2018

Zaterdagavond 2 december
Voorronde 2 van het Oerrock Play-Offs seizoen 2017-2018
Locatie: Scooters Drachten

Deelnemende bands:
Vuig, Get Back en Las Bandidas

Juryleden van deze avond:
v.l.n.r. Pieter Bakker, Gert Scheffer, Jantine van der west en midden Iroon Knipping


Vuig

Jurylid Jantine van der West:

De avond wordt enthousiast afgetrapt door VUIG! En dit is nog een understatement. Wat een plezier en enthousiasme straalt van deze band af. Ik kan vooral mijn ogen niet afhouden van de drumster/zangeres, die qua mimiek en bewegingen samen met de saxofonist de show steelt. Maak daar gebruik van! Al was het een feestje om naar te kijken, als publiek wil je daarin meegenomen worden. Af en toe kunnen jullie de interactie met het publiek veel meer uitbreiden, tijdens Talk Dirty To Me van Jason Derulo bijvoorbeeld. Iedereen kent dit en we willen dan ook lekker meedansen, maar daar krijgen we de kans niet echt voor. Blijf vooral doorgaan met het plezier en de interactie met elkaar op het podium, maar neem ons mee! De instrumentbeheersing is top en ik vind het oh zo cool dat de meid achterin drumt en zingt tegelijkertijd. Gitariste Merel geniet ook lekker van haar goed gespeelde solo’s, heerlijk om te zien! Ook de meerstemmigheid is heel fijn en goed.  Al met al een hele goede start van de avond en wat mij betreft echte kanshebber. Pas op met de lengte van de jamsessies, persoonlijk heb ik dat na 2 keer wel gehoord. Heel veel succes tijdens de finale van de Oerrock Play-Offs!

Jurylid Pieter Bakker:

Meteen zit de sfeer erin! Vuig start ijzersterk met een heerlijk nummer in een hoog tempo. Helaas kiezen jullie er daarna gelijk voor om 2 rustigere nummers te spelen, ook al is jullie bewerking van 'Wild Thing' verfrissend, het is misschien beter om het tempo de eerste 3 a 4 nummers wat hoger te houden. Jullie laten tijdens jullie show zien dat jullie er plezier in hebben, dit slaat dan automatisch ook over op het publiek. Ik hoor af en toe dat het tempo wat fluctueert, probeer dit strak te houden. De combinatie tussen saxofoon en accordeon klinkt heerlijk, gitaarsolo's idem dito. Wel mis ik persoonlijk soms een beetje (persoonlijke) interactie met het publiek. Jullie kleding ziet er goed uit (saxofonist met pet, zo hoort het)! Het mooie van deze stijl muziek is dat er heel (veel) mooie solomomenten in kunnen zitten. Dit is direct ook mogelijk de grootste valkuil; weet goed waar je speelt en voor welk publiek. Soms is het beter het aantal solo's te beperken of beter te 'verpakken' in nummers (korter). Maar dat Vuig kwaliteit levert is zeker! En er is ook nog ruimte voor ontwikkeling. Succes in de finale!!

Jurylid Gert Scheffer:

Zelden zie je een band die zo lekker aftrapt met de play-offs. Anders dan de naam van de band doet vermoeden is het een verfrissende opening. Wat direct opvalt.... “het is anders”. Deze muzikanten die helemaal uit Brabant gekomen zijn hebben er zin in en dat merken we. Verrassende composities van o.a. The Troggs “wild thing” of BB King, the Beatles met als hoogtepunt toch wel Hendriks “Hey Joe” maken dat je aandachtig blijft luisteren. Prachtig om gitariste Merel van de Keer af en toe heerlijk uit haar plaat te zien gaan. Dit soort dames zien we niet elke dag. De Balkan sound halverwege duurde mij net iets te lang en wellicht qua timing ook niet het beste. Je merkt dat de energie afneemt en zo ook de attentie. Goed dus om naar de opbouw van je set te kijken, en vooral om die energie vast te houden in een set van een uur. Het moet feest zijn en blijven! Al met al over de avond een verdiende ticket naar de finales, maar nog wel werk aan de winkel. Ik weet zeker dat dat goed komt!

Juryvoorzitter Iroon Knipping:

Wat een leuke band zijn jullie, en veel muzikale kwaliteit in huis! Mooi dat de Oerrock muziekcommissie zorgt voor een diversiteit in muziekstijlen in de bandselectie. Vuig bewees deze avond dat een Zydeco, Balkan en Bluesband het Oerrock publiek ook goed kan vermaken! Een geweldige groove kunnen jullie neerleggen, maar probeer wel het repertoire wat beter in elkaar over te laten lopen, er vielen nu wat teveel stiltes. De eerste 3/4 nummers meteen goed neerzetten, werkt vaak beter dan na het 1ste nr (overigens goed!) rustige onbekend werk te spelen. Leuke bewerkingen van covers maar probeer daar ook de herkenbaarheid daar wat meer in vast te houden. Mooie zangpartij wisselingen, maar – Sharon(drums) - probeer ook tijdens het zingen goed door te drummen. Het hoogtepunt was voor mij de bewerking van Hey Joe, met gitariste Merel in de hoofdrol! Maar zorg dat je de volgende keer genoeg volume kunt schakelen tijdens deze Hendrix solo. We zien jullie graag terug in de finale!


Get Back

Jurylid Gert Scheffer:

Get Back is een heerlijk bandje dat iedereen trakteert op onvervalste rockklassiekers. Totaal spelend met een goede sound en muzikaal in orde (hier en daar een slordigheidje). Weet niet of de aftrap met Anouks “Jerusalem” direct de juiste keus is, maar de band probeert van meet af aan de gang erin te krijgen. Een feest der herkenning dus, maar daar zit nu net ook het gevaar. Voorspelbaarheid! Een groot compliment voor zangeres Anne-Wutske`s versie van Easy Living, erg goed gedaan! Ik zou je wel willen adviseren je méér op het publiek te richten, ze helemaal in te pakken met je persoonlijkheid, en je niet om de dertig seconden te richten op de gitarist naast je. Misschien gebeurt dit onbewust, maar als toeschouwer raak ik je kwijt en dat is zonde van je goede inspanningen!

Jurylid Pieter Bakker:

Na de balkanblues van Vuig is het daarna tijd voor de rockmuziek van Get Back. Als halve finalist van Clash of the coverbands hebben ze al wat ervaring opgedaan in bandcontests. Heerlijke rocksongs volgen elkaar in hoog tempo op. Wat mij opvalt is dat beide gitaristen op een zelfde gitaar en versterker spelen. Ze klinken daardoor ook bijna hetzelfde waardoor het geheel wat mat overkomt, het mag van mij wel wat meer 'leven'. De solo's komen wel goed door en worden prima gespeeld. De bassist klinkt heerlijk en speelt zeer goed, de drums mogen wel wat pittiger; het is rock! De zang van Anne-Wytske is zuiver en goed, persoonlijk heb ik soms wel het idee dat je je wat inhoudt?.. Spelen in een volle kroeg waarbij mensen vlak voor je neus staan is niet altijd makkelijk, interactie is essentieel. En als het publiek niet geheel reageert zoals verwacht, laat dat zeker niet merken. Doe jullie ding, dat is goed! En als laatste tip; let op jullie kleding. Dat is het eerste wat mensen zien. 

Jurylid Jantine van der West:

De tweede band van de avond: GET BACK. Lekker vlotte change-over. Ik hoor heel wat meezingers voorbij komen, bijvoorbeeld Song 2 van Blur, maar word niet echt uitgenodigd om mee te doen. Vooral zangeres Anne-Wytske, die overigens een goede stem heeft, zou ik graag meer zien willen stralen en rocken tijdens het optreden: wees een echte frontvrouw! Ik hoor tussen de nummers door wat ongemakkelijke stiltes, zorg dat het publiek altijd wat te zien of te horen heeft, ook al moet je stemmen of naar een andere toonsoort schakelen. Jullie repertoire is prima, een beetje gewoontjes misschien. Voor de gitaristen: maak gebruik van het feit dat je twee gitaren hebt! Afgezien van de solo’s spelen jullie veel dezelfde akkoorden. Kijk hoe je extra sounds aan je nummers kunt toevoegen. Wat ik wel echt top vond was de meerstemmigheid. Die voegde echt wat toe en was loepzuiver.

Juryvoorzitter Iroon Knipping:

Na Vuig lag de lat meteen al hoog, niet makkelijk om daar over heen te komen. Get Back is een solide rockcoverband, maar probeer eens wat meer verrassend repertoire te spelen. Iets minder 13 in 1 dozijn. Zangeres Anne-Wytske was goed bij stem, maar het ontbrak wel wat aan interactie met het publiek. Let op de stemmingen van de gitaren, de gehele gespeelde set was dat niet zuiver. Drummer Sytse zou als rockdrummer wat dominanter zijn snare kunnen laten klinken, en alle lof voor bassist Durk met zijn mooie Billy Sheehan bass! Geweldige goed gespeelde baslijnen van o.a. Mando Diao en Michel van Schie, alleen jammer dat het basgeluid in de zaalmix wat kwijt was. Probeer de volgende keer wat te overleggen met de geluidsman. Al met al wat puntjes van aandacht, maar met wat meer speelervaring gaat dat helemaal goed komen!


Las Bandidas

Jurylid Pieter Bakker:

Bij het lezen van de intro kom ik namen als Handsome Hannah en Naughty Nadine tegen. Als ik vooraf even met de 5 dames praat, blijken ze een pantywedstrijd te houden. Deze rockchicks hebben er 'gewoon' heel veel lol in. En dat zie je direct tijdens hun optreden! Met een heerlijk repertoire uit de 60's en 70's zetten ze een goede sfeer neer. Oke, het tempo wisselt soms wel een beetje, maar dit wordt door de 60 minuten durende lach van Styn de drummachine meer dan goed gemaakt. Magic Mirjam heeft een sterke rockstem met een lekker randje. Piano en viool maken de sound compleet maar ook afwisselend, heel belangrijk. Desy speelt strakke gitaarpartijen en verzorgt zuiver de backingvocals. Over de kleding is natuurlijk nagedacht, het houten bord met de bandnaam prijkt tegen de muur en ja, 5 dames in 1 band, dat is al uniek. Het geheel klopt gewoon, niet genoeg voor de 1e plaats, maar een zeer goede wildcardwinnaar.

Jurylid Jantine van der West:

 De laatste band in het ondertussen overvolle Scooters Drachten is Las Bandidas. Las Bandidas bestaat uit alleen vrouwen en hier ben ik persoonlijk erg nieuwsgierig naar. Jullie hebben als enige band van vanavond nagedacht over de kleding en zelfs een wedstrijd gemaakt van wie de mooiste panty’s aan heeft, leuk! Het publiek doet lekker mee en zangeres Mirjam speelt hier af en toe goed op in. Je hebt een hele krachtige stem en beheerst alle nummers goed! Ook bij jullie straalt het plezier ervan af. Instrumentbeheersing is prima, maar het kan hier en daar wat strakker. Voor de drumster wil ik adviseren om technieken te gebruiken, al heb je wel enorm veel plezier achter het drumstel.  Nu hadden jullie het geluk dat het laat op de avond was, Scooters bomvol was en het publiek al lekker was opgezweept, maar ook bij jullie kan er meer interactie met het publiek plaatsvinden. Voorkom, net als bij Get Back, stiltes tussen de nummers door. Overgangen maken een set veel vlotter en professioneler. Gefeliciteerd met jullie Wildcard!

Jurylid Gert Scheffer:

Dan de afsluitende act “The Bandidas” ! Het is wel de avond van de lady`s! Je kunt er niet om heen, je wordt al vrolijk als je naar ze kijkt. En dan bedoel ik de goedlachse energie van de dames! De band heeft een lekkere sound en er is genoeg muzikale afwisseling door de verassende combinatie van piano en viool door Nadine Blaak! Gitariste Desy de Boer staat zoals gewoonlijk weer vol energie en overtuiging haar snaren te beroeren en Mirjam van der Veen heeft met haar rockstem het vocaal prima op orde. De start met “Come Together” en “Hard day’s Night”van de Beatles maakt de boel los. Zo ook het prachtige “The letter” van The Box. Een mix van klassiekers uit de sixties die het toch altijd weer goed doen. De energie van de dames is aanstekelijk en goed, maar wellicht juist door dat grote enthousiasme is alles niet even strak en worden er fouten gemaakt. Weliswaar goed opgevangen maar een punt van aandacht als de nominatie voor de wildcard wordt verzilverd.

Juryvoorzitter Iroon Knipping:

Tja en dan komen er 5 enthousiaste sexy geklede dames op het podium, dat straalt meteen al Rock&Roll uit. En hoe gaat dat klinken dan? Ook Rock&Roll, geweldig dames! Super de afwisselingen van toetsen en viool door ‘Naughty Nadine’ Tussen al het uiterlijke en muzikale vertoon zingt ‘Magic Mirjam’ met haar rauwe stem onverstoord door, maar wat meer interactie met het publiek als frontvrouw/zangeres zal de band zeker ten goed komen. Als jullie dan ook nog wat strakker proberen te spelen hebben jullie genoeg potentie in huis om een super rockchickband te worden. Op deze avond waren jullie net geen winnaar, maar wel een dikke wildcard nominatie!