Juryverslag voorronde1 Oerrock Play-Offs 2017-2018

11 November 2017

Zaterdagavond 4 november
Voorronde 1 van het Oerrock Play-Offs seizoen 2017-2018
Locatie: Café It Alde Ste Ureterp

Deelnemende bands: Satisfexy, Offstage en St. Jimmy’s

Juryleden van deze avond: Iroon Knipping, Marieke Homan, Annemieke Wellin en Gert Scheffer.

 

Satisfexy

Jurylid Marieke:

Allereerst >> wat een leuke bandnaam!

Satisfexy was al aan het soundchecken toen we op onze oude vertrouwde Oerrock Playoffs-spot ‘It Alde Stee’ arriveerden. Een pittig, klein ding als zangeres. Dat belooft wat!

Ze begonnen lekker en de nummers volgden elkaar lekker vlot op. Fijn! ☺

Een lekker repertoire, maar misschien iets te ‘poppie’ voor Oerrock.

De drummer zit er lekker in; lijkt redelijk zorgeloos het uurtje vol te gaan spelen > houd dat vast!

Mijn complimenten voor de looks! Er is goed afgestemd met leuke details, dat valt mij op.

Tot zover de positieve punten…

Wat betreft het repertoire >> goed gekozen, maar jeeeeeeeeeeeeemig, waarom alles zo kort en snel achter elkaar door? Elke keer zit ik nét lekker in het nummer of de volgende dient zich alweer aan. Dat is hier en daar ontzettend jammer, maar eerlijk is eerlijk, er is geen andere band die het ooit gepresteerd heeft zoooooveel nummers in die korte tijd te spelen. De overgangen waren trouwens wel goed doordacht, moet ik meegeven.

Tips:

@zangeres > Wat niet wil, wil niet. Je hebt geen mega-bereik, waardoor het misschien ook lastig is om bepaalde nummers op de setlist te zetten; doe ze dan ook niet of zet ze een toontje lager/hoger. Denk om je microfoon-&stemgebruik; je hebt hier en daar weinig volume of zingt te laag om genoeg kracht te hebben de tonen ín de microfoon te wieberen. Neem een paar zanglesjes. Dat is nooit weggegooid geld (als je ‘n goeie hebt dan, heh)

@toetsenist > Op zich heb je een prima aanvulling op het geheel, maar ga in godsnaam gisteren nog sparen voor vettere toetsen. Met het pianogeluid kom je nog aardig weg, maar elk ander geluidje…Ik zeg, krantenwijkje erbij!

@meerstemmigheid > Oefenen en luisteren naar wat er bij kan… jullie laten veel mooie dingen liggen, terwijl jullie prima meerstemmig kunnen zingen.

@allen > dynamiek is het codewoord voor veel nummers >> maak het spannender om naar te luisteren en doe daarbij iets met volume en kracht!

Algemeen: Ik heb vooral door jullie leuke repertoire toch genoten. Zang verdient aandacht (zowel solo als meerstemmig). Volgende keer bij jullie?!

Jurylid Gert:

Satisfexy besluit direct met de deur in huis te vallen. Als eerste band moet je knallen en dat hebben ze goed begrepen! Lijkt wel heel toepasselijk in deze startfase met hoofdzakelijk Oerrock notabelen, maar de band laat zich niet van de wijs brengen en gaat als een sneltrein met veel power, energie en snelheid door een paar decennia tophits.

Ik geloof dat ik nog géén band in de play-offs heb meegemaakt die ruim dertig nummers in een klein uurtje er doorheen stampt. Leuk? Ja leuk veel feest der herkenning, zeer divers, paar nummers van Queen, ACDC, Beatles, zelfs “Sweet Caroline”van Neil Diamond komt voorbij. Maar hier en daar toch wat behoorlijke misstappen muzikaal gezien.

Zo merk je door alle nummers heen dat leadzangeres Loraine Heutinck in veel nummers tekort komt. Slecht? Nee, absoluut niet, een heerlijke feestband dat met oprecht enthousiasme op de bühne staat!

Voor de solo-gitarist, piel niet mee op “Whe are the Champions” en check je sounds vooral tussen clean-crunch-en lead. Compressie doet wonderen maar de definitie moet je goed afstemmen. Een solo is een solo en dan wil ik die ook horen! Al met al een heerlijke band maar valt nog veel aan te sleutelen om een top-act te worden!

Jurylid Iroon:

Altijd moeilijk om te beginnen, zaal was nog niet vol maar Satisfexy ging meteen volgas en kreeg al snel het publiek mee met goed in elkaar gezette medley’s met alleen maar nummers die aanslaan. Als band stak alles goed in elkaar, jammer van de casio achtige geluiden van de keyboard, gitaar best goed alleen niet goed in volume verhouding (solo/slag). Door de vele soorten nummers was het ook jammer dat jullie zangeres dat niet allemaal even goed kon bijhouden.

Jurylid Annemieke:

Ondanks het feit dat ze de zware taak hadden om de avond te openen, straalde het enthousiasme vanaf de eerste seconde van deze band af. Met een leuk en origineel gekozen repertoire, werden maar liefst 31 nummers in medleyvorm gespeeld. Op de presentatie (zwarte kleding met een rode hoofdband) en podiumgebruik kan ik niets opmerken. Opbouwende kritiek is dat er wellicht beter overwogen moet worden welke nummers in de setlist worden opgenomen. Sommige waren namelijk, vocaal gezien, te hoog gegrepen. En als je uit honderdduizenden nummers kan kiezen, zou ik in het vervolg nummers uitkiezen die zonder problemen, zuiver gezongen kunnen worden.

 

Offstage

Jurylid Annemieke:

Dat deze band vanavond hun (vaste) zangeres miste, was absoluut niet te merken. Zanger Roy Sipma heeft een aangename stem, die goed stand houdt bij het leuke (soms ietwat voorspelbare) repertoire. De band beschikt over een keytar (geniaal) en de bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld. Op sommige momenten was de gitarist even de weg kwijt, maar pakte de draad telkens weer goed op. Interactie met het publiek was prima.

Jurylid Gert:

De vaste zangeres Ordia kon helaas niet van de partij zijn deze avond maar dat mocht de pret niet drukken. Offstage start met een heerlijke Nederlandstalige opening. Het schommelt hier en daar in tempo`s maar de band weet te overtuigen mede dankzij de leadzanger. De band komt wel bij je binnen al is het jammer dat bij “Kings of Leon” het wat slordig wordt afgeraffeld en niet lekker in het tempo zit. Blijft een lastig nummer schijnbaar? Ook bij een cover van onze Haagsche goden “Golden Earring “ gaat het niet helemaal goed.

En het bekende “superstition” wordt ondanks een mooie mouth tube rommelig neergezet!

Toch heeft de band energie en pakt goed door, je hebt in ieder geval tijd om in de nummers te komen. Complimenten voor de ingevallen leadzanger die de boel weet in te pakken!

Jurylid Marieke:

Wat zouden ze gaan doen? Ik vraag het me de hele tijd af… ze zien er stuk voor stuk anders uit! Haha > de één een beetje punky, de ander als een hollandstalige zangert en weer een volgende als uit een jazztrio.

Wat een pech >> piano kaput, zangeres ziek… Hoe zal de band zich staande houden?

Gelukkig is de de toetsenist van Satisfexy bereid gevonden zijn bakbeest uit te lenen.

Een prima repertoire. Hier en daar wel wat, naar mijn mening, behoorlijk uitgekauwde nummers, maar goed… het publiek pakt het in ieder geval, mede door de tomeloze inzet op interactie van de zanger, goed op!

Ik ben blij verrast door de zangstem van de leadzangert; lekker bereik!

Tips:

@drummert > Pas op dat je de nummers niet versnelt! Soms ga je er met de band vandoor… Misschien is het handig hier wat hulpmiddeltjes bij te gebruiken (clicktracks, metronoom)

@zanger > ik vond je pak niet stoer; terwijl je stem dat wel is…

@allen > DYNAMIEK!!! Elk nummer staat op zich als een huis, maar hoeft niet als een dikke bakstenen muur te zijn… Denk om goede verhoudingen; hard/zacht

Algemeen: Ten opzichte van de eerste band een nipte Wildcard. Ik ben benieuwd, mochten jullie uitverkoren zijn de finale te komen opluisteren, wat jullie met bovenstaande en met de aanwezigheid van een zangeres en eigen toetsen zouden klaarspelen!

St. Jimmy’s

Jurylid Gert:

Onze eerste internationale band op Oerrock!! Erg bijzonder dat deze knapen de stap maken naar Nederland, maar gelijk hebben ze. Als Tribute band, in dit geval van GreenDay is het altijd lastig jureren maar muzikaliteit en performance worden altijd beloond. Ik heb de `originals` een tijd gevolgd en ja het moet gezegd worden, deze band heeft alles in huis. Frontman Jarno Huygh heeft inderdaad de looks maar de band in het geheel weet de juiste snaar te raken. Je kan er veel over zeggen, maar deze jongens hebben de zaakjes goed voor elkaar! Prima sound en dito performance! Het dak gaat eraf, maar alleen omdat de performance en sound zo goed is! Terechte winnaar van de eerste play-offs! Ben benieuwd hoe dat in de finale gaat?

Jurylid Annemieke:

Bij het spelen van de eerste noten, werd ik van m’n schoenen geblazen door St. Jimmy’s uit België. In de volgepakte “it Alde Ste” heb ik de eerste nummers alleen gehoord (en de band niet gezien). Muzikaal gezien was de gelijkenis met Green Day heel sterk, en toen ik na het 3e nummer wat dichterbij de band stond, was ook de gelijkenis aanwezig qua uiterlijk. Zelfs aan de gezichtsexpressie van zanger Jarno was gedacht. Het samenspel van de band was bijzonder strak en het publiek zong en sprong tot de laatste seconde mee. Eigenlijk heb ik geen op-/aanmerkingen op St. Jimmy’s!

Jurylid Marieke:

Potverdikke!
Of zoals Kabout Wesley altijd zegt… Godmiljaaaaaaaaaaarrr!!!!
Wat een strakke GreenDay-tributeband… allemachtig prachtig!!!
Geen woord aan gelogen.
In één woord >> woooohoooo (of zijn dat er 2)!!!
Strak, topinteractie, een echte act. Geen woord meer aan vuil maken.

Tips:

Uhhh… Meer eyeliner?

Algemeen: Als een huis, zo staat jullie act. Misschien niet voor iedereen toegankelijk, maar ja, dat heb je wel eens als je nummers van maar één band speelt. Ik ben benieuwd wat voor show jullie ons kunnen bieden tijdens de finale…! Haal alles uit de kast…! Tot ziens in maart!

Jurylid Iroon:

St. Jimmy’s komt uit België, maar het leek wel of Greenday op deze zaterdagavond zelf stonden te spelen! Geweldig wat een sound, alles goed krachtig spel maar toch met de goede dynamiek. Met St. Jimmy’s de eerste finale waardige band!