Oerrock 2017: spetterend zomers feest

29 May 2017

De 18e editie van Oerrock is in alle opzichten geslaagd. Meer toeschouwers dan ooit (bijna 27.000), goede muziek, spetterende optredens, hoogzomerse omstandigheden en geen noemenswaardige problemen. 

Het is zaterdag als we voorzitter Sietze Boonstra van Oerrock spreken. De thermometer kruipt richting de 30 graden. De warmte vraagt het nodige van de medewerkers, maar klagen wil de festivalvoorzitter absoluut niet. 'Als je van tevoren een scenario mag schetsen, dan hoop je op prachtig zomerweer. Het is warm, droog en alles zit onder het stof. Zolang dat het geval is, zijn wij tevreden'.

De eerste twee avonden van Oerrock zijn perfect verlopen. Op Hemelvaartsdag kwamen 10.000 bezoekers naar het festivalterrein aan Skieppeleane. Op de gratis vrijdagavond brachten onder andere Barry Hay, Drukwerk en Band zonder Banaan 6800 mensen op de been. ‘Zoveel mensen hadden we een paar jaar geleden alleen op de openingsavond,’weet Sietze Boonstra.

Het festival groeit nog ieder jaar in omvang, maar van stress of nervositeit is op zaterdagmiddag niets te merken. De sfeer op het festivalterrein is relaxed. 'Een goede voorbereiding is alles,' weet bestuurslid Jorryt Taekema. 'We werken steeds efficiënter en zijn nu al bezig met taken die we anders pas op zondag oppakten. Alles is onder controle.’

De knelpunten die zich vorig jaar bij de eetkramen voordeden, de catering kon op bepaalde momenten de drukte niet bolwerken, zijn getackeld. Dankzij meer eetcorners, de kramen over twee plekken op het terrein te verdelen, de routing te wijzigen en de eettafels anders te positioneren, hoefden mensen niet lang op het eten te wachten.

De nieuwe indeling van het terrein zorgde ook voor een goede spreiding van de festivalbezoekers. 'Door de indeling worden mensen gedwongen af en toe te verkassen. Het was druk donderdag, maar als je over het terrein liep had je niet het idee dat er 10.00 man waren. Je kon rustig overal komen’, aldus Sietze Boonstra.

De warmte zorgde niet voor grote problemen. Waar nodig werd water uitgedeeld door de EHBO'ers. 'Ik denk dat de zanger van The Kik nog het meeste last van de warmte heeft gehad. Die stond vrijdag pal in de brandende zon te spelen,' vertelt Sietze Boonstra. De EHBO en beveiliging hadden net als in voorgaand jaren de nodige drukte, maar waren op hun taak berekend.

De muntverkoop was wel een punt van aandacht. Bij de start van het festival op donderdag konden de kassa's de drukte niet aan. 'Dat is logisch omdat iedereen tegelijk munten wil kopen. Dat gaan we meenemen in onze evaluatie. Misschien moeten we kijken of het mogelijk is dat mensen van tevoren munten kunnen kopen, ' vertelt Jorryt Taekema.

De gratis vrijdagavond trok jeugd uit de wijde regio. De aantrekkingskracht van Oerrock wordt steeds groter, beseft Sietze Boonstra. 'Vroeger moesten we uitleggen wat Oerrock is, die tijd ligt achter ons. Ook landelijk worden we steeds bekender. De Telegraaf, Flair en Veronica schreven over Oerrock en prezen het festival aan. Prachtige free publicity waar we niets voor hoeven te doen,' aldus Jorryt Taekema.

Of de groei van Oerrock doorzet, weet Sietze Boonstra niet. Op de huidige locatie zijn de uitbreidingsmogelijkheden zo'n beetje bereikt. Bovendien draait het festival op vrijwilligers. 320 mensen zetten hun beste beentje voor om van Oerrock een succes te maken. Sietze Boonstra: 'Ook daar is een grens aan. Zonder vrijwilligers kunnen we dit niet realiseren en nog meer vrijwilligers vinden kan lastig worden.'

Over het programma van volgend seizoen kan‘de voorzitter nog weinig zeggen. De line up zal niet veel afwijken van de afgelopen jaren. 'Omdat we bands uit Nederland halen, loop je tegen beperkingen aan. Buitenlandse grote acts zijn onbetaalbaar en we willen ons niet in de schulden steken. Wij hebben trouwens niet het idee dat mensen uitgekeken zijn op onze programmering. Miss Montréal was hier donderdag voor het zesde achtereenvolgende jaar, maar bij haar optreden ging het hele veld los. Dat zegt volgens ons genoeg.'