Juryverslag finale Oerrock Play-Offs 2017

30 March 2017

Juryverslagen Finale Play-Offs 2017

Zaterdagavond 25 maart 2016
Finale van de Oerrock Play-Offs seizoen 2016-2017
Locatie: MFC de Wier Ureterp

Deelnemende bands:
Muck, Kings of Diamonds, The Streets en Cold Turkey

Juryleden van deze avond:
van links naar rechts:
Iroon Knipping, Annemieke Wellin, Erik Leenes (presentator), Marieke Evelien Homan, Gert Scheffer en Alwyn Breeuwsma.

Op zaterdagavond 26 maart 2016 werd de finale van de Oerrock Play-Offs gehouden, in het drukke en gezellige MFC de Wier te Ureterp. Altijd weer spannend zo’n finale. Hoe gaan de winnaars van voorrondes het doen op een groot podium met veel publiek. De jury heeft vooraf zeker favorieten, maar het kan ook totaal de andere kant op gaan. Op deze 2017 finale was het niveau van de bands het beste ooit! Dank weer voor de professionele voorselectie door de muziekcommissie van de Oerrock Play-Offs! Geen unanieme juryuitslag, maar een close call met kleine verschillen die de doorslag gaven. Onderstaande de rapporten van alle juryleden.

Iroon Knipping
(juryvoorzitter)


Muck

Jurylid Marieke:

Jullie staan als eerste band op 't podium, wat op zich heel nadelig kan zijn... Daar lijken jullie totaal geen last van te hebben; publieksvermaak is jullie (en dan m.n. jullie frontman) prio nr.1! Heerlijk! Ik geniet ervan als een band zich he-le-maal geeft! Nummers volgen elkaar vlot op...zo richting het einde vd set ligt het tempo van verschillende nummers wel erg hoog, waardoor er onnodig slordige foutjes gemaakt worden...Tóp frontman! Aan de start van de set heb je de neiging jezelf 'over de kop' te jagen... Gelukkig herpak je jezelf na de introductie van Pianoman! Ik kan weer achterover leunen en genieten van een muzikaal feestje!!! Tips:- maak een rider voorzien van een setlist waarin je duidelijk aangeeft wanneer wie de leadzang doet. Hiermee kun je problemen voor de geluidstechnici voorkomen - wanneer de lead door jullie gitarist wordt overgenomen is het belangrijk, hoe moeilijk dat ook is, je als leadzanger iets meer op de achtergrond te houden... - wees t.a.t. goed gestemd!!!!!!!

Jurylid Alwyn:

Allereerst nogmaals gefeliciteerd met de overwinning van de Oerrock “playoffs”. Ik kan mij rijk prijzen door uit ervaring te kunnen zeggen dat het een ervaring wordt die je niet meer gaat vergeten. Ik heb jullie niet gezien in de voorrondes, ook al was dat in eerste instantie wel de bedoeling. Dat heeft het voor mij moeilijk gemaakt om eerlijk te zijn. Ik moest volledig af gaan op hetgeen wat er afgelopen zaterdag 26 maart werd gepresteerd. Zo als jullie zelf ook hebben aan gegeven  waren er toch wel wat foutjes, en ontbrak er een zekere zekerheid en overtuiging in de band die ik zelf wel zocht deze avond. Maar laten we eerlijk zijn. Als jury hebben we door gekregen dat de laatste week niet zonder slag of stoot in geweest, nee, in tegendeel. Maar daar staan jullie dan wel! Diep respect voor jullie mannen! Ik wens jullie mega veel plezier op Oerrock, en hoop voor jullie oprecht dat deze ervaring wat goed doet.

Jurylid Gert:

Muck mag als eerste aftrappen op deze spannende finale van de Oerrock Play-Offs 2017. Gelukkig voor Muck is er aan het begin van deze avond iets meer publiek dan het afgelopen jaar. Mede dankzij een volgepakte touringcar met `die hard` fans, die de band letterlijk een hart onder de riem komen steken, na een week vol persoonlijk leed. `The show must go on` weet leadzanger Jeroen me te vertellen. Het kost de band het eerste kwartier enige moeite om op stoom te komen. De zo herkenbare sound van leadgitarist Bjorn komt de eerste nummers niet goed door, en hier en daar zijn er slippertjes in het spel. Ook leadzanger en toetsenist Jeroen, schijnt concentratie problemen te hebben. Wellicht gehinderd door het continue terugplaatsen van zijn `in ears`. Ondanks deze eerste `hick ups` en een publiek dat nog warm moet draaien weet MUCK je toch in te pakken. Het repertoire is divers en goed uitgebalanceerd. Halverwege de set worden we verrast door onze goedheiligman die een aantal geluksvogels in het publiek nog van een paar laatste kaarten mag voorzien voor het Oerrock spektakel op Hemelvaartsdag. Een leuke gimmick en er is over nagedacht! De MUCK trein dendert verder ongehinderd door en weet vriend en vijand voor zich te winnen.

Jurylid Iroon:

Altijd moeilijk om te beginnen, zaal was nog niet vol maar Muck ging meteen volgas en kreeg al snel het publiek mee. Heerlijk om naar jullie te kijken en te luisteren. Mark Knopfler kwam weer voorbij maar ook Sinterklaas met kadootjes in de vorm van Oerrock festival passe-partouts! Al met al weer een fenomenale en Oerrock waardige show, uiteindelijk vond de jury jullie ook de beste van de avond! Jullie zijn een aanwinst voor het Oerrock festival. Gefeliciteerd met de overwinning!

Jurylid Annemieke:

De avond werd afgetrapt door Muck. Waar ze in de voorronde de luxepositie hadden om de avond af te sluiten, hadden ze vanavond de taak om de avond te openen. Voor een niet volledig gevulde zaal, speelden ze het repertoire wat hun zo goed ligt. Voornamelijk lekkere (rock)classics! Frontman Jeroen had vocaal gezien wellicht niet z’n beste dag, maar Muck stond ook vanavond weer als een huis.


Kings of Diamonds

Jurylid Iroon:

Ongelooflijk wat jullie op deze finale hebben neergezet t.o.v. van de voorronde, alles was beter! Bass, drums, gitaren, achtergrondzang en een lachende frontvrouw! Mooi om dat te zien. Door jullie aanstekelijke repertoire, enthousiasme, interactie publiek en muzikaliteit heeft de jury jullie (bijna) unaniem de 2de prijs van deze finale gegund, en dus een plaatsje op het Oerrock festival!

Jurylid Alwyn:

Dan word ik erg nieuwsgierig na het opkomen van band twee. Een groep jonge jongens met een zangeres van dezelfde leeftijd zo lijkt. En daar gaan ze los. Meteen valt op dat er serieuze instrument beheersing is. Strakke drums met een lekker bass sound vormen een lekkere basis die de slag gitarist helemaal af maakt met zijn melodieuze spel, waar de sologitarist overheen kan spelen als een echte rockster. En het lijkt allemaal zo simpel, maar gelukkig weten we beter. En dan de front vrouw, daar hebben jullie het mee getroffen. Wat een stem, heerlijk! Qua publiek interactie ook erg leuk. Een bassist die tweede stem doet, maar ondertussen ook het publiek bespeeld, samen met de zangeres. Erg leuk neer gezet. Toch ondanks dit alles wil ik ook een kritische noot benoemen. Zelf ben ik geen voorstander van spelen met een click track. Het spel wordt dan wel erg strak, en je kan met leuke samples werken. Maar waak dan wel voor het feit dat de mede bandleden ook meespelen met diezelfde clicktrack. Bij sweet child o mine gingen jullie hier toch wel de mist in, door enorm te vertragen toen de drums begon. En kijk ook naar live settings. Soms is een nummer live vetter als er een paar BPM’s bij op worden geschroefd. Volgens mij een terechte nummer twee, een band met potentie die een kans verdient voor een groot publiek.

Jurylid Gert:

Als tweede band mag wildcard winnaar Kings of Diamonds aantreden. En we hebben het al eerder gezegd, ook als wildcard winnaar heb je evenveel kans tussen de andere finalisten. Dit blijkt maar weer met deze jonge honden. Vanaf de eerste Kensington klanken sta ik paf van het totaal geluid en het heerlijk enthousiasme van deze band. Kings of Diamonds schudt met gemak het `schoolbandjes ` imago van zich af, voor zover ze dat nog zouden hebben. Zangeres Jantine van der West overtuigt met een geweldige stem die overeind blijft tussen de beukende bas van Carlo Salakory en gillende gitaren van Mart en Thijs de Jong. Het enthousiasme spat er af, en stuwt af en toe gedreven door de adrenaline, het tempo van de nummers erg omhoog, maar deze wordt tegelijkertijd weer keurig in het gareel gebracht door de goed oplettende drummer Jelmer Braaksma. Dat de band de juryverslagen van de vorige keer goed heeft gelezen blijkt ook wel aan de manier waarop ze met het publiek bezig zijn. Vanaf het eerste nummer wordt deze er goed bij betrokken en gaan de handjes in de lucht en zingt men luidkeels mee. Ook is er duidelijk gewerkt aan de backing vocals, wat het plaatje compleet maakt. Met een terechte tweede plek gaan we deze band met veel plezier terugzien en het zou mij niet verbazen dat we `Kings of Diamonds` de komende jaren gaan tegenkomen als supporting act van grote bands!

Jurylid Annemieke:

Vervolgens betraden de jonge honden van Kings of Diamonds het podium. Waren ze de vorige keer nog allen gekleed in leren jasjes, vanavond voerden de Oerrock-kleuren (rood/wit/zwart) de boventoon. Vanaf het eerste nummer (Kensington’s “All For Nothing”) stond de band als een huis en was het al snel duidelijk dat ze grote sprongen hebben gemaakt sinds de voorronde. Mijn persoonlijke hoogtepunt was hun versie van Martin Garrix’s “In the name of love”. Een dance-nummer uitgevoerd door een 5-koppige band. Top!

Jurylid Marieke:

Schatjes? Onervaren? Nee! Jullie blijken een volwaardige, volwassen band!!! Vocaal gezien kunnen er maar weinig wat lead zangeres Jantine kan... Ze straalt haast té veel rust uit en mag hier en daar best nòg wat meer contact met het publiek en haar band zoeken... Hoewel aan alle kritieken uit de voorrondes is gewerkt en gedacht! Solide drums, strakke solo- & slaggitaristen, eigenwijze bassist... tsja, die moet je er ook bij hebben... ;) Een zeeeerrrr welverdiende plaats op Oerrock!!! Welkom bij de club!!! Tips: - Je hoeft met je versterker niet het hele podium- & zaalgeluid te verzorgen; voor de toekomst wellicht fijn om in-ear te gaan spelen? Probeer het ook voor je bandgenoten, maar zeker ook voor de geluidstechnici niet te moeilijk te maken... - blijf deze onderlinge vibe goed onderhouden!!! Jullie kunnen nog jaaaaren voort - speel 'Beat it' voor me...!!!


The Streets

Jurylid Annemieke:

Als derde was The Streets aan de beurt. De heren uit Kerkdriel kwamen op mij over als een band die zeker niet zou misstaan als een “reguliere” geboekte act op een festival. Zanger Stefan maakte goed gebruik van het podium, betrok het publiek bij het optreden en had ijzersterke muzikanten naast/achter hem staan. Het enige struikelblok is, wat mij betreft, het repertoire. Wellicht mede omdat het niet volledig mijn smaak is, maar voornamelijk omdat ik denk dat het niet een breed genoeg publiek aanspreekt om op de main stage te staan.

Jurylid Alwyn:

Erg vet om te zien dat Oerrock en haar “playoffs” zelfs het verre (bijna) Brabant bereikt. Dat bewijst deze band in elk geval. Op de grens van Overijsel-Brabant is de reis die zaterdag begonnen. En gelukkig maar. Persoonlijk wilde ik dit niet missen. Door de setlijst die jullie ons voorafgaand overhandigden werd ik enthousiast. Heerlijk hoe Ozzy werd gespeeld, voorafgaand Ramstein en dooooorrrrrr met rage against. Wat mij opvalt, is die heerlijke gitaar sounds. Er wordt mij verteld dat het hier een Kemper, niet te verwarren met camper, betreft. Ik als drummer vind het belangrijk en stel als doel dat de basis goed moet zijn. Hoe goed die Kemper ook klinkt, zonder die basis komt die niet tot haar recht. Bij jullie wel. Een drummer die achteraan zit en niet veel aandacht opeist, maar onmisbaar voor de bassist die met zijn subtiel zware sound een heerlijke basis vormen! Mijn kredits gaan naar de zanger van de band. Wat een stem zeg. Groot bereik, van laag tot hoog, fijn rauw randje soms, zuiver en dan eindigen met Pearl jam. Gewaagt en moeilijk te evenaren, maar je komt er erg goed mee weg.

Jurylid Gert:

Leadzanger Stefan Chamboné heb ik al eerder gezegd pakt je bij de strot. Daarnaast heeft de band een geweldig totaal geluid. Als gitarist zeker verliefd op de geweldige sounds van de Kemper Profiler. De show van de mannen kent een geweldige discipline en eenieder weet wat te doen. Persoonlijk ben ik als muziekliefhebber echt fan van deze band, al is het repertoire voor mij te zwaar voor een gezellig avondje Oerrocken, maar ja that`s me J!  Wat ik erg waardeer is dat de band in het geheel een geweldige `eigen` identiteit heeft en daarvoor het grootste respect. De show is compleet met nogmaals een erg charismatische frontman. Voor mij een close call in deze finale. Blijf je ding doen, jullie zijn retegoed!

Jurylid Marieke:

Een super stoere, maar vooral ook hele aardige club, stylish zwart geklede mannen... Ondanks dat jullie zeer kundig en strak spelen .. en het repertoire me persoonlijk behoorlijk aanspreekt, vind ik de show eerlijk gezegd een beetje 'geweest'... Tips: - zoek naar iets nieuws... van nu... lastig, maar altijd de moeite waard om een show uitdagender en interessanter te maken en te houden - zorg voor zoveel mogelijk dynamiek!!

Jurylid Iroon:

Du Hast! Geweldig om jullie weer te zien, ik heb genoten, ook op dit grote podium! Goed optreden, mooie theatrale uitstraling. Muzikaal meer dan dik in orde en jullie hebben een complete act. Super ook dat er een setlijst voor de jury beschikbaar was. Het enigste wat er aan jullie valt op te merken is dat het na een aantal nummers ietwat eentonig (of te perfect) gaat klinken. Maar aan de andere kant hoort dit repertoire weer helemaal bij jullie. Als jury moet je dan een moeilijke keus gaan maken, wat past het best op Oerrock? Zeker een close call, maar net nipt geen plaats op Oerrock dit jaar.


Cold Turkey

Jurylid Gert:

Dan de afsluiter Cold Turkey. Ja weet je deze band heeft alles, geweldige muzikanten en een fantastische frontvrouw. Jonge mensen die ongelooflijk veel in hun mars hebben. Good looking, attitude en muzikaliteit tot in de topjes van de tenen. In potentie een band die inderdaad een plek verdient op een main stage, een voorprogramma van een grote band. Ik had die verwachtingen ook voor deze avond, eerlijk. Ben nog aan het nadenken waarom ik dan aan het einde van de avond niet `gegrepen` wordt en omver geblazen, dat ik siddering in de zaal voel, die inmiddels toch wel aardig ingespeeld is. Was er iets fout dan? Nee! Inzet en overtuiging geweldig! Prachtige stem, performance en heerlijke band! Drumsolo perfect Boris. Zang top Suzan! Gitaar heerlijk Thomas, en Thijmen bas…super strak! Maar het dak ging er niet af als afsluiter. Waar moet je het dan in zoeken? Repertoire? Interactie met publiek? Echtheid? Ik ga er over nadenken. Deze keer helaas géén plek in de finale, maar blijf jullie volgen. Volgende keer beter!

Jurylid Alwyn:

Met gezonde zenuwen gaan we het podium op, benoemd de zangeres voorafgaande het optreden. Daar was zeker niks van te merken nadat het startschot was gegeven. Hier weten ze wel een show neer te zetten. Goede interactie met publiek, maar helaas kregen jullie de mensen tegenover jullie niet zo mee als jullie hadden gewild denk ik. Misschien toch door de muziek keuze. Anouk, ik ben fan, maar misschien niet in deze finale. Het is goed om te laten horen wat je allemaal kan spelen en speelt, alleen ben je de laatste die die avond speelt. Hier hadden jullie misschien meer gebruik van kunnen maken door een nummerkeus waarbij het dak er gegarandeerd af zou gaan. Niets ten nadelen van de interactie door de zangeres, die deed zeker goeie pogingen, maar toch ging het helaas niet. Als laatste tip wil ik graag mee geven om de afstellingen van de instrumenten iets meer clean te maken, ik vond het soms een beetje een brei van geluiden worden, wat jullie spelen te kort doet, want spelen, dat kunnen jullie. Dat bewijs de drummer maar even met een drumsolo alla Cesar. Heerlijk even die climax. Ik stond op dat moment naast je, en ik genoten van de passie waarmee er gespeeld wordt.

Jurylid Iroon:

Complimenten weer hoe jullie superrrr professioneel op het podium staan! Geweldige frontvrouw en band. Uiterlijk en muzikaal super dik in orde! Maar op deze finale klonk alles na een tijdje teveel als een brij in de zaal, erg jammer! In de voorronde hadden jullie mooie rustige dynamisch nummers wat de set mooi brak. Je zag uiteindelijk dat het publiek wat afhaakte en gewenste interactie met het Oerrock publiek ontbrak wat. Ook niet makkelijk om als laatste te moeten spelen. Maar zie dit als een kleine kritische noot. Dit was de beste Oerrock Play-Offs finale ooit en de uitslag lag héél dicht bij elkaar. Helaas net nipt geen plaats op Oerrock dit jaar.

Jurylid Marieke:

Fantastische band met idem repertoire, maar inspiratieloos om naar te kijken... Zeker als afsluiter van de avond hadden jullie het dak eraf kunnen blazen, maar die kans ging aan jullie neus voorbij...Interactie!!!! Tips: - zie kritiek The Streets.

Jurylid Annemieke:

De mannen in de zaal die wellicht hun aandacht niet helemaal meer bij het podium hadden, waren er opeens weer als de kippen bij toen Cold Turkey on stage kwam. Want jeetje, met zangeres Suzan staat er opeens een lading personality, bravoure en seks op het podium! Wat mij direct opviel, was het feit dat de band “slechts” 1 gitarist heeft. Met het repertoire wat ze vanavond ten gehore brachten, miste ik daardoor een bepaalde “dikheid”.De drumsolo was overigens erg fijn en de Suzan’s stem heeft een geweldig bereik