Juryrapporten 3de en laatste voorronde Play-Offs

31 January 2017

Juryverslagen 3de voorronde Play-Offs

Zaterdagavond 28 December
Derde voorronde van de Oerrock Play-Offs seizoen 2016-2017

Locatie: Muziekcafé De Compagnon Gorredijk
Deelnemende bands: Bad Mood, Kings of Diamonds en Muck

Juryleden van deze avond: (van links naar rechts)

Gert Scheffer
Annemieke Wellin
Eric Leenes (presentatie)
Marieke Homan
Iroon Knipping (juryvoorzitter)

Gaat spannend worden tijdens de finale, met de al eerder geplaatste bands Cold Turkey en The Streets hebben we echte concurrenten staan die aan elkaar gewaagd zijn op het hoogste niveau ooit tijdens een Oerrock Play-Offs finale. De 4de finalist wordt later bekend gemaakt en gekozen uit de 3 wildcard nominaties.

Onderstaand de juryverslagen:


Bad Mood

Jurylid Annemieke:
Het genre dat Bad Mood ten gehore bracht, ligt volledig in mijn straatje. Ondanks dat, waren 4 van de 12 nummers voor mij onbekend. Een derde dus, dat is best veel onbekende muziek voor een coverband. En dat is ook direct de voornaamste reden waarom Bad Mood (wat mij betreft) op dit moment niet de aangewezen band is voor Oerrock. Het samenspel vond ik sterk en de backing vocals waren spot on! Mijn opbouwende kritiek is dat er nog veel winst te behalen is op de uitspraak van de songteksten. Tevens verstond ik, als niet-Fries, geen woord van de gesproken tekst tussen de nummers door. Dit is niet erg als je op een Fries dorpsfeest speelt, maar aangezien de populariteit van Oerrock verder rijkt dan alleen Friesland, zou ik persoonlijk ervoor kiezen om dit in het Nederlands te doen. Verder wil ik het advies meegeven om iets meer aandacht te besteden aan de presentatie op het podium. Als allround-coverband is het dragen van een shirt van de Foo Fighters niet helemaal passend. Overigens vond ik de band sympathiek overkomen. Zo werd toeschouwer Thijs het podium op geroepen om de slot van een nummer van The Vaccines (mee) te zingen. Al met al, wanneer Bad Mood hier en daar wat bijspijkert is het zéker een toekomstige kanshebber.

Jurylid Marieke:
Zanger Baardmans was overduidelijk niet in een Bad Mood en trapten de playoffs ronde 3 @De Compagnon te Gorredijk af met een lekkere versie van American Idiot! Een lekkere, stevige sound die duidelijk gedragen werd door drummer en bassist. Vocaal gezien goede backings, maar soms is het in het geheel geen overbodige luxe eens iets een toontje lager te spelen t.a.v. de leadzang (overigens geweldig bereik!). De, voor mij redelijk onbekende, nummers volgen elkaar lekker vlot op en dat is fijn! Leuk om Muse met een sample te ondersteunen; doe dat meer! Net als die Roland die speciaal voor de Editors was meegetoogd naar Gorredijk > meer! Het is altijd goed om lekker je eigen ding te doen, maar helaas past het niet bij de beoogde plek @Oerrock 2017… 

Jurylid Iroon:
Deze band uit Friesland legde de lat meteen hoog, leuke enthousiaste  band om naar te luisteren en te zien. Het publiek in de Compagnon was al vrij vroeg in grote getale aanwezig en Bad Mood zorgde voor een goede gezellige interactie met publiek. Door de wat onbekendere covers te spelen loop je altijd het risico dat het publiek wat minder snel meedoet, maar daardoor had Bad Mood wel een eigen onderscheidende sound. Muzikaal gezien viel vooral het goede baswerk van Peter Kuster op, en een mooie funtionele tweede stem van Remmelt van der Wal. Wel jammer dat er weinig tot geen gitaarsolo’s gespeeld werden.

Jurylid Gert:
Bad Moon valt de eer de beurt om de laatste playoffs van Oerrock af te trappen in mag ik wel zeggen Gorredijks fijnste muziektempel, “De Compagnon”. De zaal is al lekker volgelopen en kan de band met een aardig publiek de zaal op de kop zetten. Wat mij direct opvalt, is de goede energie en dat er ook al snel contact wordt gezocht met het publiek. Dit is niet altijd even gemakkelijk wanneer je moet aftrappen, maar leadzanger Eduard Rekker laat er geen gras over groeien en neemt ons mee op een interessante muzikale reis. De totale sound van de band is dikke prima, en ook de backings van Remmelt van der Wal, blend mooi met de stem van Eduard (vasthouden en uitbreiden dus!) Bassist Peter Kuster is een geweldige steady bassist en staat als een huis. Drummer Simon-Paul Strikwerda completeert het prima totaalgeluid van deze band! Af en toe moet ik wel even mijn oor te luister leggen bij mijn mede juryleden om te vragen, huh…welk nummer is dit? Maar ik neem aan dat het een bewuste keuze is van de band om te spelen wat ze zelf te gek vinden en voor dat alleen al complimenten! Het geeft je toch wat `eigens`, al kun je je afvragen of je deze keuze moet maken voor een ticket voor Oerrock! Al met al voor mij één van de betere bands van de laatste tijd die als opener de boel moest openbreken.


Kings of Diamonds

Jurylid Gert:
Dan Kings of Diamonds. De reden dat ik na 20 jaar met coverwerk gestopt ben en op eigen werk over ben gegaan,….. `die jonkies van tegenwoordig kunnen het veel beter `! Deze vriendenclub heeft zoveel power in hun donder en weten mede dankzij een voortreffelijke frontvrouw Jantine van der West een prima show neer te zetten. Muzikaal staat het gewoon als een huis, en worden de groten der aarde prima vertolkt en neergezet. Een ongelooflijke gunfactor doordat ze spelen met hart en ziel en er ogenschijnlijk écht veel plezier in beleven. Muzikaal dus prima in orde, al zou ik het nog spannender vinden wanneer de prima vocalen van Jantine meer ondersteund zou worden door sublieme backing vocals, dat maakt het plaatje echt compleet!

Jurylid Iroon:
Als 2de band in het onderhand meer dan stamvolle muziekcafe de Compagnon zorgde de jonge formatie dat de stemming er echt goed in kwam, de een na de andere rock klassieker werd enthousiast gespeeld en er was ook een goede interactie met het publiek. Leuk om te zien dat er wat kleding uniformiteit was, of de leren jasjes nu handig waren gekozen in het onderhand zeer warme podium van de Compagnon, dat laat ik in het midden, maar leuk om te zien zo. Geweldig gitaarwerk van Mart de Jong, samen met frontvrouw Jantine van der West zorgden de Diamonds voor een goede sound. Hier en daar zou het wat strakker kunnen, als je bijvoorbeeld het overbekende baslijntje van Seven Nation Army speelt moet dat wel strak zijn! Kings of Diamonds heeft unaniem van de jury een nominatie voor de Wildcard gekregen.

Jurylid Annemieke:
Wat een leuke, frisse band met een hoge gunfactor! Met af en toe een “blik op onweer” staat zangeres Jantine prima haar mannetje, tussen haar mede-bandleden en het goed gevulde muziekcafé de Compagnon. De repetoirkeuze vond ik sterk, met classics zoals Sweet Child ‘o Mine en Beat It, maar ook nieuwere tracks van o.a. London Grammar’s en Kings of Leon kwamen voorbij. Door te kiezen voor een medley halverwege de set, kwamen er maar liefst 15 nummers aan bod. Wat is miste, waren de backing vocals. In sommige nummers was het een leuke bijkomstigheid geweest, maar bij een aantal toch écht wel een vereiste. Dit zou ik dan ook zéker willen adviseren voor het geval ze met een wildcard alsnog de finale blijken te halen.

Jurylid Marieke:
‘Aaaawhhh, wat een schatjes!’ ismijn eerste indruk als ik de, voor het overgrote deel, 18(!)-jarige bandleden zich klaar zie maken, terwijl de complete vriendenclan en familie  (Top!!!! Wat kan ik daar van genieten!) zich voor het podium positioneert. Ik ben blij verrast als ik de ene na de andere rockklassieker naar m’n hoofd geslingerd krijg! Op Nirvana móet ‘gedanst’ worden, dus doe dat zelf maar even voor. De band is geconcentreerd en serieus. Er is duidelijk goed voorbereid >> goede tekstbeheersing en, dat móet gezegd, superstrakke gitaarsolo’s (beat it - van Michael J. wordt uit de mouw geschud als ware het de simpelste solo ever…)! Wauw, wat sta ik te genieten! Net als beide oma’s die inmiddels van zittend op de bank, via de zitten op de rugleuning van de bank, nu óp de bank staan mee te juichen met de vingers in de oren. GE-WEL-DIG!!! Hier en daar mis ik wat dynamiek en worden er kleine foutjes gemaakt, maar dat zal ongetwijfeld met het afgelegde aantal meters te maken hebben >> meters maken is de ‘key’! Naast al het andere geweld van de avond een hele goede kanshebber voor een 4e plek in de finale?


Muck

Jurylid Iroon:
Tja en dan gaat de band Muck beginnen….. in een woord fenomenaal! Super ritmesectie door Sander Wilson en Ruud de Ligt, Jeroen van ’t Hoenderdaal als hoe een lead zanger er ook bij hoort te staan, en compleet gemaakt door het werkelijk fenomenale gitaarwerk van Bjorn Velthuizen. Alsof Mark Knopfler zelf op dit podium stond! Muck werd door de jury als winnaar van deze avond uitgeroepen.

Jurylid Annemieke:
Mede omdat de heren (in tegenstelling tot de andere 2 bands) niet uit de regio komen, was het onthaal minder luidruchtig dan eerder op de avond. Ondanks dat, heeft Muck het publiek al snel voor zich gewonnen. De ervaring en beheersing straalt er op alle fronten vanaf en zanger Jeroen bezit het podium met een dosis branie die te vergelijken is met die van Robbie Williams. Met een repertoire die overwegend bestaat uit 70’s en 80’s klassiekers, zingt het publiek uit volle borst mee. Ook recentere klassiekers uit de early 00’s (Gavin Degraw en Kane) vallen goed in de smaak. Halverwege het optreden bestijgt een vro(uwe)lijke toeschouwer het podium voor haar “few seconds of fame”, maar mede door het accurate optreden van jury-lid Marieke, worden de heren hierdoor niet van hun stuk gebracht. Het viertal staat op het podium alsof ze het, in deze samenstelling, al jaren doen. Deste verrassender is de mededeling dat het vanavond de eerste keer is dat drummer Ruud de Ligt van de partij is. De heren uit Den Dolder worden uitgeroepen als winnaar van de avond, waar een aantal fans van de andere bands het wellicht niet helemaal mee eens waren. Tegen hen zeg ik: “Nie mokke, lekker MUCKe!”

Jurylid Marieke:
Al goed op tijd stappen er 4 guitige koppen (incl. instrumenten) uit 1 auto voor de deur van café De Compagnon; Den Dolder is de herkomst. Het publiek is inmiddels warm gedraaid, dus dat lijkt een ‘makkie’. Zanger in geniale leren broek (ik hou d’r van…) steekt van wal…. In eerste instantie ben ik bang dat de stem van leadzanger Jeroen het zo niet een set lang zal volhouden, maar al snel ben ik totaal gerust; een lekkere rauwe stem vult de zaal en neemt het publiek mee in een show van ‘the Piano Man’ tot de waanzinnige klanken van Dire Straits. Wauw! Zoals op hun visitekaartje al staat gedrukt > een show om je vingers bij af te likken. Ik kijk uit naar de finale en ben benieuwd naar wat jullie daar teweeg kunnen brengen!

Jurylid Gert:
Muziekcafé De Compagnon heeft inmiddels een temperatuur van ruim 30 graden bereikt, als MUCK het podium betreedt. Leuk als laatste band, maar je moet het nog wel even doen! Gelukkig voor iedereen hoefde we hier vanaf de eerste noot niet over te twijfelen. Met een afgeladen Skoda ( jaja instrumentarium en nog vier man er in) hoorde je direct, hier staat wat! Een onvervalste, pure, professionele band die je direct bij de strot grijpt. De muzikaliteit van deze viermansformatie  druipt er van af. Naast een ontzettend goed totaal geluid wordt je meegezogen in de ene na de andere klassieker die op sublieme, identieke wijze wordt neergezet. Als je dan covers speelt, benader dan het origineel op zijn best en voeg er nog een eigen ding aan toe zonder dat het stoort. Nou dat doen deze gasten en het is genieten, puur genieten! Wie waagt zich aan Queen en kan er in de buurt komen? Of aan klassiekers van Dire Straits en komt er mee weg? Als muzikant heb ik oprecht genoten van de energie en passie van deze jongens en dat vertaalde zich ook in een dampende zaal met publiek dat echt uit zijn dak gaat. Niet alleen door de onvermijdelijke drank aan het einde van de avond en lalalala (ok quilty) maar door je zaken te beheersen en met volle passie terug te geven.  Publiek uit zijn dak en kritische muzikanten uit hun dak, door vakmanschap, daar is iedereen het mee eens! Dit wordt een spannende race in the finals.